Над 40% от българите очакват икономическото положение да се влоши
Над 40% от българите очакват икономическото положение да се влоши / снимка: БГНЕС

41 на сто от българите очакват икономическото положение да се влоши в идната година, 31% пък очакват да остане същото, а 16% - да се подобри. Това показват данните от социологическо изследване на „Галъп интернешънъл", проведено в периода 30 януари-5 февруари сред над 1000 души.

Доверието в кабинета „Борисов 2" е 32%, недоверието в НС - 67%

Масовите очаквания за икономиката и личните доходи обикновено са в съзвучие с политическата картина. 2014 г. беше свързана с постепенно повишаване на тревогата за икономиката, цените, личните финанси, безработицата - без да се достигат пикови стойности, негативните оценки и очаквания се движиха нагоре. Съставянето на правителството спря този ръст. И тук първите сто дни на новата власт подействаха обезболяващо, констатират от Галъп.

Едва 8% от хората очакват материалното положение на семейството им да се подобри, 27% смятат, че то ще се влоши, а 50% - че ще остане същото. През есента на миналата година картината изглеждаше доста по-неприятно, тъй като 36 на сто от запитаните очакваха влошаване.

Политическата картина влияе дори и на очакванията за цените - през февруари 58% очакват те да растат, но преди три месеца са били 72%. 17% очакват безработицата да намалява - при не повече от 10% през лятото и есента.

От „Галъп" констатират, че доверието в банките продължава постепенно да се възстановява, като вече 30% казват „да" на въпрос за доверие в банковата система, а 50% - „не". В края на лятото и началото на есента картината беше 20 на 60.