Министър Христосков: Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски
Министър Христосков: Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски / снимка: БГНЕС, архив
Министър Христосков: Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски
74468
Министър Христосков: Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски
  • Министър Христосков: Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски

Не се предвижда увеличение на пенсионните вноски със 7,7 на сто. В това бе категоричен в следобедния блок на Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалните въпроси Йордан Христосков. По думите му, ако пенсионните вноски не са били намалени, в системата на общественото осигуряване в момента е нямало да има дефицит.

Самият Хрискосков заяви, че работи в служебното правителство като експерт и нито се чувства като министър в кабинет, близък до ГЕРБ, нито има намерение да става такъв.

„Едни коректни разчети на колегите от Националния осигурителен институт бяха използвани да се вдигне паника без да има основание за това. Никой не е казал, че сега и веднага осигурителните вноски ще се увеличат с тези 7,3%. Това са просто разчети и не знам защо се наддава този вой, включително заплахи, че ще минат в сивата икономика. Т.е. някой заявява „Аз ще нарушавам закона. А когато се намаляваха осигурителните вноски и се обещаваха нови работни места, обещаваше се повишаване на работните заплати, намаляване на сивата икономика, намаляване на просрочените задължения, изчистване на задълженията от бизнес към бизнес. Защо безработицата нарасна два пъти, защо работната заплата не нарасна с тези темпове, с които се обещаваха, защо сивата икономика си седи над 30%. Защо всичко това не се случи, защо някой не пое отговорност, който обещаваше, че ще стане това. Тук включвам и икономистите, и политиците, които прегърнаха тази идея”, коментира министърът.

Около 50 млн. лева допълнително ще трябват на социалното министерство, за да отговори на нуждите от по-големи социални плащания и продължаване на програмите за заетост. Други 30 млн. лева ще са необходими за предоставяне на продукти от първа необходимост през зимните месеци на най-нуждаещите се. Досега хранителните продукти за най-бедните са раздавани от земеделското министерство. Догодина се очаква парите да бъдат възстановени

„Броят на правоимащите на тези плащания, това са хора с увреждания, майки, по-голям брой деца в това число деца с увреждания, по-голям брой майки студентки и т.н. Тези хора са в повече и съответно са необходими допълнително 35 млн. лева, които трябва да бъдат осигурени по някакъв начин, за да извършим плащанията. Още около 15 млн. лева трябват, за да продължим програмите за заетост, идва есен и много безработни ще има, които сега са ангажирани в сезонни работи или в такива програми за заетост. Ние трябва да продължим действието на тези програми, за да облекчим положението с безработицата”, коментира Христосков.

Социалното министерство има и по-големи разходи от първоначално заложените в бюджета. Само като обезщетения за бедствията са платени досега 700 000 лева.

Вицепремиерът Христосков допълни, че консултативният съвет по пенсионната реформа ще предложи няколко варианта и по темата с увеличаването на пенсионната възраст. Той припомни, че в съвета, ръководен от предишния министър д-р Хасан Адемов, е преобладавало мнението, че трябва да има автоматично увеличение, обвързано с очакваното увеличение на възрастта след пенсиониране.

По думите на социалния министър плоският данък трябва да отпадне, но това не може да бъде направено от служебното правителство. Христосков добави, че минималната работна заплата също трябва да се изчислява на базата на определени фактори като производителността на труда и инфлацията, а не да бъде политическо решение. Важно е във всички системи да има предвидимост, категоричен е Христосков.