Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова и три граждански организации дадоха на съд и решението на КЕВР за увеличение на цената на парното и топлата вода. Общественият защитник обясни, че мотиви за жалбата са нарушена процедура от страна на регулатора, който не е провел обществено обсъждане. По думите на Манолова не е имало и заявления от топлофикациите с искане за поскъпване на услугата и така регулаторът служебно е увеличил цената в интерес на енергийните дружества. Тя допълни, че в решението на КЕВР липсват и мотиви.

Шефът на КЕВР обеща поевтиняване на енергията наесен
 
Омбудсманът Мая Манолова, три потребителски организации и граждани внесоха жалба в софийския административен съд срещу решението на КЕВР, с което поскъпна парното от 7 април. Сред мотивите е нарушената процедура.
 
"Процедурата по повишаване на цената на парното започна още преди да е извършено увеличението на природния газ и в хода на самата процедура от топлофикационните дружества не бяха постъпили заявления с искане за това увеличение. На практика КЕВР служебно увеличи цената на парното в интерес на енергийните дружества, без те да са инициирали тази процедура", каза общественият защитник.
 
Решението на КЕВР за по-скъпото парно няма мотиви и икономически анализ, затова не може да се направи проверка на ценообразуването, обясни Манолова и още:
 
"По официални данни цената на природния газ, разходите за природен газ в цената на парното са 54%, което означава, че при увеличение на природния газ с 30% би следвало парното в София да се увеличи максимално с 16%, а предвид и че самото увеличение на природния газ е необосновано и според наши изчисления вместо 30 трябваше да бъде увеличено с 15%, то цената на парното трябваше да бъде повишена не с 23, а с 8%", каза тя.
 
Общественият защитник каза, че очаква съдът да се произнесе в най-кратки срокове за решенията на КЕВР за природния газ и парното.

Омбудсманът атакува в съда поскъпването на газа

Преди дни Манолова и представители на две граждански сдружения внесоха жалба в Софийския административен съд срещу КЕВР заради шоковото увеличение на цените на природния газ.
 
Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София

От 1 април природният газ в страната поскъпна, като цената за второто тримесечие е с 30 на сто по-висока в сравнение с предходните три месеца. Това доведе и до повишаване на цените на топлинната енергия, като най-голямо е повишението в Плевен – с над 37 на сто, а най-малко във Велико Търново – с близо 18 процента.
 
Окончателно и въпреки протестите: Парното, топлата водата и токът поскъпват

От 1 април се повиши с решение на КЕВР и цената на студената вода в София с 18 на сто. Върховната административна прокуратура протестира пред съда това решение.
 
Предстои прокуратурата да прецени дали има основание да протестира пред съда и решението на регулатора за цената на газа.