/ ThinkStock/Getty Images
Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива готвят протести срещу влизането в сила на така наречения закон за контрол на търговията с горива. Според сдружението законът налага монопол в бранша и ще доведе до поскъпване на горивата. Планират се протести във всички градове, и затваряне на всички граници.

Малките търговци на горива планират се протести във всички градове, и затваряне на всички граници още тази седмица, но отказват да назоват сега точния ден на протестите, защото се опасяват от полицейски натиск. От сдружението настояват да се спре закона, който ще засегне около 400 фирми и ще доведе до загуба на хиляди работни места.

"Налагането на монопола ще доведе до повишаване на цените. Петролните продукти са най-оборотният продукт не само в България, но и в световен мащаб. Играят много важна роля в ценообразуването, в икономиката. Ако допуснем да имаме едно безконтролно нарастване на цените на горивата - това ще повлече лавина от жалби", обясни Пламен Стоянов от Сдружението  на търговците и превозвачите на горива.

Протестите ще бъдат организирани по примера на жълтите жилетки във Франция, с които сдружението вече е установило контакт.  Андрей Делчев, изп.-директор на Българската петролна и газова асоциация  категорично не се съгласи с твърденията на сдружението.

"В закона са толкова ниски бариерите за преминаване, за регистрация, тоест за преминаване в светлата част на бизнеса, че който твърди че налагаме монопол, означа че до този момент не е плащал нито една стотинка на държавата. Сега когато трябва да излезе на светло това силно го тревожи", заяви Делчев.

Очаква се законът за контрол на търговията на горива да влезе в сила през февруари.