Липски: Повечето развити страни са или в застой, или пред рецесия
Липски: Повечето развити страни са или в застой, или пред рецесия / снимка: Sofia Photo Agency

Повечето развити страни в света са в икономически застой или пред рецесия и политиците трябва да предприемат агресивни мерки, за да предотвратят дълбокия глобален спад, заяви първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джон Липски, цитиран от Ройтерс.

"Към края на третото тримесечие, най-напредналите икономики са или почти в застой, или пред прага на рецесия, докато основните инфлационни рискове стават все по-сдържани", отбеляза Липски в изказване пред Центъра за стратегически и международни изследвания, пише БТА.

Една "разрушителна глобална рецесия" все още би могла да бъде избегната, но възстановяването, каквото и да е то, вероятно ще стане постепенно и може да бъдат необходими държавни средства, за да се предпази финансовата система.

"Може да бъде необходим по-системен подход за справяне с такива основни въпроси като губещите активи, степента на защита, предлагана на вложителите и обхвата на ликвидната подкрепа, която се осигурява на институциите и пазарите", допълни Липски.

Той заключи, че повечето финансови институции ще се провалят, но подчерта, че евентуален системен крах трябва да бъде избегнат.