Калфин е готов да се срещне с протестиращите майки
Калфин е готов да се срещне с протестиращите майки / darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Калфин е готов да се срещне с протестиращите майки
83170
Калфин е готов да се срещне с протестиращите майки
Интервю на Кирил Вълчев с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин
  • Калфин е готов да се срещне с протестиращите майки
  • Интервю на Кирил Вълчев с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви в предаването "Годината" на Дарик, че е готов да покани на разговори протестиращите майки. Вчера до него е пристигнало писмо от жените и той ще се срещне с тях. Социалният министър припомни, че обемът от техните искания не е по силите на държавния бюджет, но предложенията им могат да бъдат обсъдени.

"Нека да обсъдим това, което те предлагат. Аз не съм съгласен, че държавата няма политика по отношение на децата, напротив има. Готов съм да я огледаме цялата, разбира се, там да участват и представителни организации. Да я огледаме цялата и ако има по-добри идеи, нека да я променим, но тогава ще трябва да променим всички параметри, включително и съществуващите", каза Калфин.

На въпрос защо не се обвържат социалните плащания с минималната заплата, както искат от "БСП лява България", вицепремиерът посочи, че социалистите трябва да имат най-добрия отговор по въпроса, тъй като социалните плащания бяха "развързани" от минималното трудово възнаграждение по време на тройната коалиция.

Калфин каза, че това е било направено с основание и той го подкрепя. "Преди това какви ли не плащания, включително глоби бяха свързани и това не позволяваше минималната заплата да бъде увеличена, защото 1 лев увеличение, носеше след себе си огромни ефекти в целия публичен сектор", каза социалният министър.

Ако минималната заплата отново се обвърже с много плащания, тя просто няма да мърда, обясни Калфин. Министърът е категоричен, че за него доходите от труд са основен приоритет и затова той настоява за вдигане на минималната заплата, а това предполага тя да се вдига като заплащане за труд, а не като референтен индикатор за други плащания.

По злободневната тема от деня на въпрос кое за него е по-вероятно - да остане настоящата управляваща коалиция, да има нова коалиция в този парламент или да има предсрочни парламентарни избори, Калфин отговори: "Важно е какво решение ще вземе Реформаторският блок като цяло и в крайна сметка ще бъде преценка на ГЕРБ дали ще отидат на избори или не. На някои хора им пораснаха крила след местните избори. Не мисля, че ако изкараме зимата със служебно правителство и нови избори, ще има голяма радост в избирателите, но в крайна сметка ГЕРБ ще реши дали е готов да сменя конфигурацията, ако Реформаторският блок се оттегли".

Калфин попари исканията за увеличаване на майчинството и детските

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика посочи, че за него думата на 2015 година е промяна и се позова на работата си - пенсионната реформа, новият начин, по който се отпускат помощи за деца, промяната в подхода към европейските средства.