Калфин попари исканията за увеличаване на майчинството и детските
Калфин попари исканията за увеличаване на майчинството и детските / снимка: БГНЕС, архив
Калфин попари исканията за увеличаване на майчинството и детските
83131
Калфин попари исканията за увеличаване на майчинството и детските
  • Калфин попари исканията за увеличаване на майчинството и детските

Във връзка с протеста на майките за увеличаване на майчинството и детските и осигуряване на повече места в детските заведения, социалният министър Ивайло Калфин заяви, че това би струвало няколко милиарда лева и не е по възможностите на бюджета. Той припомни, че от 2015 г. детски добавки получават всички семейства с деца, като за работещите родители с доходи над подоходния критерий това става през данъчно облекчение.

Майки в цялата страна излязоха на протест, искат повече пари за децата

"Трудно е  да каеш на една майка, че няма възможност за повече от това, но това са възможностите на бюджета ни. За мен няколко милиарда лева са сума, която не може от някакви резерви да се осигури допълнително. А там са доста ултимативни исканията", заяви Калфин.

"Ако има повече средства ще предложа увеличение, въпреки че според има някои групи, като децата с увреждания и техните родители, за които, ако има повече средства, ако питате мен, натам бих ги насочил, а не към всички", обясни още социалният министър.

"Аз съм привърженик, ако си помечтаем малко, за по-големи отстъпки от данъците на работещи родители, които също струват доста средства на държавата. Привърженик съм на това, което има в много европейски страни, детските градини да бъдат безплатни. Но тук вече сме в сферата на мечтите, не на обещанията. А всичко  това струва доста средства", посочи министър Калфин.