Майки в цялата страна излязоха на протест, искат повече пари за децата
Майки в цялата страна излязоха на протест, искат повече пари за децата / снимки: Dariknews
Майки в цялата страна излязоха на протест, искат повече пари за децата
83118
Майки в цялата страна излязоха на протест, искат повече пари за децата
Протестът в Пловдив
Протестът в Благоевград
  • Майки в цялата страна излязоха на протест, искат повече пари за децата
  • Протестът в Пловдив
  • Протестът в Благоевград

Майки излязоха на протести в редица градове с искане да бъдат увеличени средствата за отглеждане на дете и подобряване на политиките за млади родители.

Обезщетението сега е 340 лева, а родителите настояват парите да бъдат равни на минималната работна заплата и да се увеличат детските добавки. Майките искат още и по-лесен достъп до яслите и детските градини за малчуганите.

В столицата пред парламента се събраха близо 20 майки заедно с децата си. Основното им искане е адекватно финансиране на втората година от отглеждане на детето.

Мая Манолова подкрепи протеста на майките за повече пари за децата

"Държавата не ни осигурява условия за отглеждането на едно дете, никой не ни мотивира, никой не се грижи за нас. Ние родителите, сме притиснати в ъгъла", заяви Аксения Кузманова - една от майките на протеста в Пловдив.

Протестиращите майки в Пловдив: Притиснати сме в ъгъла

Вместо детски надбавки в кеш, майките да получават купони за храна, дрехи и учебници. Така ще се спрат повсеместните злоупотреби с пари на ръка от ромското население, превърнало многолюдната си челяд в банкомати. По този начин ще бъде гарантирано, че средствата ще бъдат използвани за децата, а не за задоволяване на прищевките на безотговорни родители.

Това обявиха в Бургас майки, които днес с бебета в ръце се отправиха на протестно шествие от площад "Тройката" до сградата на общината.

Близо 20 майки се събраха на протест и в Стара Загора с искане за увеличаване на майчинството и детските надбавки.

Парите, които получаваме за втората година от майчинството, са крайно недостатъчни, за да отглеждаме децата си. Ето защо настояваме те да се обвържат с минималната работна заплата, обясни Красимира Златанова, която дойде на площада пред общината заедно с 2-годишния си син Кристиян. Една от предпоставките за по-висока раждаемост е увеличение на доходите, категорична е младата майка.

Майки в цялата страна излязоха на протест искат повече пари за децата
netinfo

И майки от Благоевград се включиха в националния протест, организиран днес в 24 града от цялата страна. Те се събраха пред сградата на Общината в града. "Вниманието за децата и майките е прекалено малко", заявиха родителите.

7 майки излязоха на протест в Хасково

Само седем майки излязоха пред сградата на общинската администрация в Хасково да подкрепят националния родителски протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Недоволните носеха листовка с надписи "За мен бюджет няма - да му мисли мама".

Едва четири майки излязоха на протест в Шумен. Така те се включиха в Националния протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки, който се организира в социалните мрежи.

Майки в цялата страна излязоха на протест искат повече пари за децата
netinfo

Над 30 родители подкрепиха в Добрич националния протест с искания за по-високи детски надбавки и увеличаване на майчинството. Майките, повечето с децата си, както и няколко бащи се събраха пред общината и издигнаха табели с надписи "Намалете заплатите си! Освободете бюджет за детски надбавки за всяко българско дете", "Без майки няма деца, без деца няма България", "За децата бюджет няма, да му мисли мама" и др.

Протестът в Габрово: Майките в България са дискриминирани

Протест на родители се проведе пред сградата на общинска администрация и в Кюстендил. Проява беше планирана и във Варна.