Майките в България са дискриминирани
Майките в България са дискриминирани / DarikNews.bg
Майките в България са дискриминирани
83130
Майките в България са дискриминирани
  • Майките в България са дискриминирани

Росица е майка на три деца. Днес тя заяви, че е решила да ги роди не заради, а въпреки политиката на българската държава. Младата жена е сред организаторите на протеста на родителите, който в Габрово се проведе на площад Възраждане.

Недоволни родители излязоха в цялата страна. С исканията може да се запознаете тук - facebook.com/events/1650543161870658/permalink/1651975528394088/

"Ако всеки мисли, че щом държавата не полага грижи ние не трябва да имаме деца как ще съществуваме?", запита риторично Росица.

"На държавата не може изобщо да се разчита. Ние сме с три деца и получаваме 120 лв. Аз съм безработна, само съпругът ми работи. Искам да се престане с въпроса - "Вие имате ли бавач?", когато кандидатствам за работа.

Не, нямам бавач. И винаги казват, че ще ми се обадят. Още чакам обаждане от много места. Съгласна съм, че не е приятно да се отсъства, но след като искаме да има по-добра раждаемост е необходимо съобразяване. Едно дете може да се разболее - в детската градина, в училище.

Не всеки има баба и дядо. На кого трябва да се промени мисленето, дали на работодатели или на управляващи - не знам!"

Младата жена споделя, че ги слага под един знаменател защото е убедена, че всеки добрал се до малко власт започва да злоупотребява с нея. Протестиращите в Габрово майки заявиха, че не очакват някой да им обърне внимание. Но въпреки това ще се опитат да преборят апатията с подписка, чието разпространение и съдържание тепърва ще се обмислят.

Млада майка споделя, че й се наложило да се върне с мъжа си от София, защото там не могли да намерят място в детска градина. Тук пък тя не успява да започне работа.

Друга протестираща вече работи. От скоро. Още на първото интервю била предупредена, че болничните от първите три дни няма да ги получава. Не иска да се снима и да каже името си. Страхува се от уволнение.

На площад Възраждане днес бе и Цветелина - позната от протестите срещу правителството на Орешарски. Тя си е решила проблема като е отворила собствена фирма и разчита на себе си. Това станало през 2010 г., а причината - при всяко кандидатстване за работа я питали, дали планира да има деца.