Какви тенденции на пазара на имоти виждат брокери преди лятото?
Какви тенденции на пазара на имоти виждат брокери преди лятото? / снимка: Sofia Photo Agency

Националното сдружение "Недвижими имоти" отчита между 20 и 30 на сто ръст на търсенето на жилищни имоти спрямо предходната година - година и половина. Това коментира пред БТА председател на Управителния съвет на сдружението Ирена Перфанова,.

При появата на качествен имот на пазара, който е правилно оценен, продажбата се реализира за много по-кратко време в сравнение с преди 5 - 6 месеца. Гарсониерите и жилищата с една спалня се продават с малко по-висока цена на квадратен метър спрямо големите имоти. При тях има завишено търсене, като се забелязва и ръст на цените от около 5 на сто, посочи експертът.

Ирена Перфанова съобщи, че доброволният регистър на агентите и брокерите за недвижими имоти, който ще се поддържа от Сдружението, е готов. В момента се тества и се попълва с информация и до месец - два трябва да заработи.

Не е висок процентът на руснаците, които вече са купили имоти по Черноморието, и в момента ги препродават, каза експертът в отговор на въпрос. Според нея основната причина за това са направени преди време краткосрочни инвестиции с цел препродажба след петата година и смяна на дестинацията.

Малък е процентът на руснаците, които продават поради финансови затруднения и то предимно в ниския ценови диапазон - студия и гарсониери. Нормално е вторичният пазар да варира между 15 и 30 на сто, без да се търсят по специални причини за този процес. Но
има сериозен спад на руски купувачи, който се дължи предимно на обезценяването на рублата. Конкурентни дестинации на българското Черноморие са Испания, Гърция, Италия, Черна Гора, Турция, каза Ирена Перфанова.

Източник: БТА