Газът да поскъпне с 8,6%, предлага ДКЕВР
Газът да поскъпне с 8,6%, предлага ДКЕВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Газът да поскъпне с 8,6% предлага ДКЕВР
44943
Газът да поскъпне с 8,6% предлага ДКЕВР
  • Газът да поскъпне с 8,6% предлага ДКЕВР

Природният газ да поскъпне от 1 октомври с 8,6%, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Доставчикът "Булгаргаз" поиска ръст на цената от близо 14 процента. Увеличението може да доведе до повишение на цените на топлата вода и парното за новия отоплителен сезон.

В доклада на енергийния регулатор се дават аргументи в полза на повишаване цената на газа. Според комисията „Булгаргаз" правилно е изчислило тенденциите в курсовите разлики долар-лев, но неправилно е съобразило очакваните количества природен газ, които ще се използват в страната. Според цитираните данни от регулатора заложеното потребление е повишено, а оттам и средствата, необходими за допълнителни количества синьо гориво. Освен това в предлаганото увеличение „Булгаргаз" иска максимална надценка от 2 процента, която комисията е намалила.

От регулатора отчитат, че през последното тримесечие на годината, природният газ, доставян от Русия, ще поскъпне средно със 17,5 процента, а алтернативните му горива с 9 на сто.

Повишаването на цената на газа ще доведе и до по-високи цени на топлинната енергия, съобщиха от комисията за енергийно и водно регулиране. На 21 септември ще има извънредно заседание на консултативния съвет. Последно членовете на съвета се събираха през юни, а от 1 юли поскъпнаха газът, топлинната енергия и токът. Вероятно парното в страната ще поскъпне с до 5 на сто от октомври.