Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока
Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока / БГНЕС, архив
Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока
89849
Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока
Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока
  • Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока
  • Държавният заем за НЕК няма да повлияе на цената на тока

Заемът, който ще вземе Националната електрическа компания (НЕК) за разплащане с руснаците за „Белене”, няма да се отрази в цената на тока, увери председателя на КЕВР Иван Иванов.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски коментира, че докато оборудването, което получим не е в експлоатация, това няма да се отрази на цената на електрическата енергия. НЕК обаче ще има други разходи - един от тях е над 100 млн. за транспорт на реактора. Тези харчове ще се покриват от оперативната печалба на компанията.

Председателят на КЕВР Иван Иванов гарантира още, че цената на парното и топлата вода няма да поскъпва за началото на новия отоплителен сезон. Цените обаче може да претърпят промяна в средата на сезона и от Нова година е възможно да са различни.

Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК

Увеличението на цената на природния газ ще бъде по-малко от поисканото от Булгатрансгаз повишение с 3,27% обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

"Увеличението е наистина малко, поради което въобще не се поставя въпрос за смяна на цената на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведени по високоефективен начин. Българските потребители на топлинна енергия нека бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, на които завърши миналата година", категорично заяви шефът на КЕВР.

Заемът, който ще вземе НЕК, няма да се отрази в цената на тока, категоричен е Иванов.

"Това, че НЕК взема заем, за да се разплати за едни инвестиционни намерения от преди близо десетилетие, по никакъв начин по нашите правила не може да бъде отразено в цената на електрическата енергия", заяви Иван Иванов.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски обясни, че оборудването, което ще пристигне, няма как да влезе в цената на електрическата енергия докато е неработещо.

България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"

"До влизането в експлоатация на една мощност НЕК прави разходи, както е правил до момента и тези разходи са извън балансови, т.е. те не са работещи активи. Те ще станат работещи, когато се пусне в експлоатация тази централа и тогава върху нея ще се плащат амортизационни начисления, които ще вдигнат цената на електроенергията", обясни той.

Националната електрическа компания
обаче ще трябва да направи много допълнителни разходи. "Най-големият разход е за транспорт на това оборудване до България - над 100 млн. След това започват разходи по консервиране, съхранение. Всичко това са оперативни разходи", уточни Хиновски.

Тези допълнителни разходи ще бъдат покривани от оперативната печалба на НЕК от продажбата на ток.