България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ Козлодуй
България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ Козлодуй / DarikNews.bg, архив
България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"
89828
България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"
България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"
  • България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"
  • България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Ще ни трябват допълнителни средства за покриване на дейностите по спирането на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй".

Това стана ясно от доклад на Европейската сметна палата, в който са представени данни, свързани с разходите по закриването на съветските реактори в три страни - България, Литва и Словакия.

Вадят от държавния бюджет 1,2 млрд. лева за задълженията на НЕК за "Белене"

Заради изчерпване на предвидените средства държавите ще трябва сами да платят финалната сметка. За сбогуването с четирите реактора на "Козлодуй" у нас, ще ни трябват 1.6 милиарда собствени средства, според разчетите на одиторите.

Едно от условията за присъединяване към ЕС на България, Литва и Словакия е спирането и последващото извеждане от експлоатация на осем ядрени реактора от първо поколение по съветски модел в три централи. В доклада на Европейската сметна палата е посочено, че от 1999 до 2020 г. средствата за помощ от ЕС се равняват на 3.8 млрд. евро. Парите обаче няма да стигнат за закриване на мощностите, заради което трите държави ще трябва да заделят повече собствени ресурси.

Одиторите отбелязват в доклада, че от 2011 г. досега е постигнат известен напредък по отношение на извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали в Литва, България и Словакия. И към трите са отправени критики за планирането на необходимите разходи, а според сметката на Сметната палата плащанията може да скочат двойно и да достигнат 11,4 милиарда евро.

Според прогнозите 1.59 милиарда евро са нужни за извеждане от експлоатация на реакторите на АЕЦ "Козлодуй".

Освен това в доклада се набляга и на европейския принцип "замърсителят плаща". Според него Литва, България и Словакия като производителите на отпадъци трябва да поемат разходите за тяхното управление, за да се избегне увреждане на човешкото здраве и замърсяване на околната среда.