Дянков: „Булгартабак” не стои зад нелегалния внос на цигари
Дянков: „Булгартабак” не стои зад нелегалния внос на цигари / снимка: Sofia Photo Agency

Булгартабак" не стои зад нелегалния внос на цигари, разкрит във Варна. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след среща с тютюневия бранш. Дянков беше категоричен, че спадът от продажбите на цигари от началото на годината не се дължи на увеличената контрабанда.

В момента тече втора експертиза за нелегалния внос на цигари на „Булгартабак", съобщи Симеон Дянков. Засега ръководството на холдинга остава непроменено, защото по думите на финансовия министър „те произвеждат и след това изнасят цигари и след това някой от вносителите един вид какво правят с тези цигари, не е нещо, по което те кой знае какво могат да направят, освен ако се установи нарушение, след това те да изключват такива фирми от списъка си на покупатели".

Тенденцията на спад в продажбите на легални цигари се наблюдава още от 2008 г. и се запазва досега. Едната причина е, че пушачите преминават към употреба на други продукти като рязан тютюн, а другата по думите на министър Дянков, е, че хората наистина по време на криза пушат по-малко. „Значи се оказва кризата за нещо всъщност е хубава", допълни Дянков.

На въпрос дали подкрепя идеята за отпадане на забраната за тютюнопушене на обществени места от 1 юни, Дянков отговори: „Моята лична позиция е, че колкото по-малко се пуши в България, толкова по-добре за българите, за здравето им, а оттам и за икономиката на страната в дългосрочен план".

Запитан защо проверките за ДДС регистрация на хората с допълнителни доходи над 50 000 лева, не са започнали по-рано, финансовият министър заяви: „Попитайте предишното правителство и Станишев, особено в контекста на бъдещите билбордове на Орешарски".