Цените на винетките се запазват през 2014-а
Цените на винетките се запазват през 2014-а / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цените на винетките се запазват през 2014-а
69027
Цените на винетките се запазват през 2014-а
  • Цените на винетките се запазват през 2014-а

Няма промяна в цените на винетките за 2014 година, обясни регионалният министър Десислава Терзиева. От 17 декември те вече са пуснати в продажба във всички клонове на „Български пощи". От 20 декември винетките ще се продават в над 3300 дистрибуторски пункта, сред които и бензиностанциите в страната. Министър Терзиева и председателят на Управителния съвет на агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков представиха новите стикери.

Цените на винетките за леки коли остават непроменени: годишна - 67 лева, месечна - 25 лева, седмична - 10 лева. Без промяна са и цените за категориите превозни средства, в които влизат тежкотоварните камиони и автобусите, каза министър Терзиева.

До коледните празници по разпространителските пунктове ще има над 1,8 млн. винетки от различни видове и за различни категории превозни средства. От тях над 1 млн. са годишните стикери за леки коли.

Новите винетки са и с нови холограми и печати, с което се покачва двойно нивото на защита от фалшификация. За тази година има само една открита фалшива винетка в Бургас, обясни шефът на пътната агенция инж. Стефан Чайков. "И фалшификаторите развиват своите технологии и ако тази година са успели да фалшифицират само една, нямаме гаранции, че някой не разработва някакъв уред", аргументира новата защита шефът на пътната агенция, който бе прекъснат от регионалния министър със забележката да не влиза в "специфични функции, с които министерството не се занимава".

Приходите от пътни такси и разрешителни, издадени от пътната агенция, до края на ноември са близо 9,5 млн. лева. За същия период на миналата година са били 8,9 млн. лв., което е ръст от над половин милион лева. Общо реализираните приходи през тази година от винетни и пътни такси са около 240 млн. лева.