850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а
850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а / БГНЕС, архив
850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а
90070
850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а
850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а
  • 850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а
  • 850 лева годишен данък за такситата в София от 2017-а

От 1 януари 2017 година такситата в София ще плащат 850 лева годишен данък. След разгорещени дебати промените бяха приети от Столичния общински съвет. Според управляващите от ГЕРБ новият налог няма да доведе до увеличение на услугата.

Единствено от БСП се обявиха против увеличението, тъй като тяхното предложение да се въведе разсрочено плащане на данъка или 5-процентно намаление за таксиметровите водачи, които платят цялата сума накуп, не бе прието. От „Московска 33" изчисляват, че от данъка на такситата допълнително в бюджета на столицата ще влизат 5 млн. лева годишно.

750 лева данък ще плащат такситата в Пловдив

Окончателно Столичният общински съвет реши такситата да плащат по 850 лева годишен данък. Екатерина Йорданова от ГЕРБ заяви, че допълнителните приходи, които ще влязат в хазната, ще бъдат използвани за подобряване на градската среда. Тя посочи, че местната власт се възползва от възможността, която й предоставя държавата - да усвои приход в сто процента и да го инвестира изцяло за хора, които го плащат.

400 лв. ще е годишният данък за такситата в Сливен

Дали след билетчето софиянци ще плащат и по-скъпо такси? Йорданова цитира представители на бранша, според които не се налага поскъпване, при положение че се премине към този данък.

Не толкова категоричен, обаче е зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов: "Не мога да кажа. Отделните превозвачи ще трябва да си направят оценка".

А според шофьор, пожелал да остане анонимен, въвеждането на годишния данък ще доведе до хаос в бранша. "Превозвачи да станем. Веднъж фирмата ни е превозвач, втори път и ние да станем превозвачи. Ще останат три хиляди таксита и не можете да си хванете, не можете да си поръчате", прогнозира той.

400 лв. ще е годишният данък за таксита в Шумен

Данъкът за такситата стана повод и за политически нападки между партиите в местния парламент. В "12 без 5" от БСП решиха да предложат облекчение за водачите -или 5 на сто намаление при плащане наведнъж или възможност да плащане на вноски. Според председателя на градските социалисти Калоян Паргов едва 40% от такситата в столицата са фирмени.

"За да се хване един човек да кара такси, това е последната му възможност да прехранва себе си и семейството си. Тук не говорим за онези 40 на сто от пазара таксита, които са част от големите таксиметрови компании", каза той.

500 лева годишен данък за такситата в Габрово

Прошко Прошков от Реформаторския блок излезе с контрааргумент: "Това е като да ми кажете, че в момента 60 на сто от домакинствата имат ръчна пералня и 40 процента автоматична".

Според представители на бранша първоначалната такса на жълтите коли в София може да се увеличи от 70 стотинки на 1.20 лева.