400 лв. ще е годишният данък за таксита в Шумен
400 лв. ще е годишният данък за таксита в Шумен / netinfo

400 лв. ще бъде годишният данък върху таксиметров превоз на пътници в община Шумен. Размерът на данъка бе гласуван на днешната сесия на Общинския съвет - Шумен.
25 от общинските съветници подкрепиха предложението на Общинска администрация за налога, докато превозвачите поискаха по-нисък размер - 300-350 лв.
Общинският съветник Валентин Велев предложи сумата да бъде 350 лв., като приложи анализ на цените на услугата в съседните области. По думите му най-висока е в Добрич - 90 ст/км дневна тарифа, в Разград, Търговище и Силистра цената е около 89 стотинки, докато в Шумен е почти 20 стотинки по-ниска.
Според него с по-висок данък има възможност да се повишат и цените на такситата. Предложение за 350 лв. направи и Сунай Садък.
Съветникът Данаил Данчев предложи налогът да не е повече от 300 лв. Таксито не е лукс, а необходимост. Градският транспорт не е развит и това налага използването на тези услуги. Всеки лев по-голям данък от минималния, ще натовари гражданите с по-високи цени, каза той.
Добрин Чайлев също предложи размерът да е около минимума - 300 лв.
По време на гласуването предложението на Община Шумен данъкът да е в размер 400 лв. беше прието с 25 гласа „За", 7 „Против" и 7 „Въздържал се".