750 лева данък ще плащат такситата в Пловдив
750 лева данък ще плащат такситата в Пловдив / Thinkstock/Getty Images

750 лева данък ще плащат пловдивските таксита от 2017-та година. Това реши на днешното си заседание с 42 гласа „за" ОбС на града. Размерът на данъка беше увеличен от първоначално предложения минимален налог в размер на 300 лева с предложение на микрофон от кмета Иван Тотев.

Такситата в София недоволстват заради годишния данък

„Това е справедливото за Пловдив решение. С оглед на нивата на патентите данъци, които имаме в града, като например налозите за фотографите и фризьорските салони, патентният данък на таксиметровите шофьори дори е сравнително нисък", заяви след приемането на решението градоначалникът.

По думите му, за уточняване на точния размер на данъка са проведени предварителни разговори с партньорите на управляващите в Пловдив.

Против увеличения данък се обявиха от БСП и от Патриотичния фронт.

„Крайно некоректно и несправедливо е в последния момент размерът на данъка да бъде завишен два пъти и половина. Дълбоко се съмнявам администрацията да е влезнала във връзка с представители на таксиметровия бранш в града. Не ми се иска да мисля какво би се случило при един евентуален протест от страна на таксиметровите шофьори, на фона на строителната площадка, на която в момента прилича Пловдив", коментира Кристиян Гаров от Патриотите.

Таксита срещу новия данък, готови да блокират Пловдив и София

По данни на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта" към 27 май, тази година, общият брой на издадените разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници в Община Пловдив е 1 700. С така гласувания размер от 750 лева годишно, за следващата година очакваният приход от този вид нов местен налог е малко над 1 200 000 лева.