Представители на Сдружение „Младежи, образование и общество“ от Велико Търново и Горна Оряховица участваха в петстранен младежки обмен „Save nature whit culture“, финансиран по Програма „Младежта в действие“ в гр. Тракай, Литва. От 14 до 21 юли младите хора участваха в поредица от дискусии, кръгли маси, конференции, уъркшопове и симулации на заседания на Европейския парламент. Акцентът обаче беше при обсъжданията на концепции и идеи за опазване на природата чрез използването на културата като инструмент - в България, Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Работейки ефективно в мултинационален екип, българските младежи  участваха в изработването на идеи и решения на конкретни екологични проблеми чрез културата, като инструмент и подход. По време на пътуването във Варшава и престоя си в Тракай и Вилнюс, Литва, представители на Сдружение „Младежи, образование и общество“ проведоха две информационни кампании за популяризиране на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица през 2019 г.

"От около половин година работим изключително активно с Младежкия дом във Велико Търново и в многото международни проекти, в които участваме, се опитваме да популяризираме нашата съвместна дейност и град Велико Търново като цяло", споделя секретарят на Сдружение „Младежи, образование и общество“ Николай Петров. Той уточнява, че идеята за провеждане на информационните кампании, проведени в Литва и Полша, се осъществи с активната подкрепа на директора на Младежкия дом Румен Петров.

“Целият ни екип безрезервно приема идеята, че Велико Търново е град – достоен за културна столица на Европа през 2019 г. и чрез конкретни действия се включваме в кампанията, за да дадем и нашия принос”, казва Николай Петров. На 5 август в Краков ще стартира поредният от три международни проекта, които сдружението ще реализира до края на годината, като се опита да повтори информационните си кампании сред младите хора от други градове и държави, с които ще работи в рамките на европейска програма „Младежта в действие”.