Всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен за Украйна, Русия и всички нас. Това заяви президентът Румен Радев от Ямбол.

Държавният глава припомни, че всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. „Страстите от войната да се пренасят тук и насилието от войната да се пренася тук не довят до нищо добро и за такива действия трябва да се търси отговорност“, подчерта Радев.

Той заяви, че последиците от всичко това наблюдаваме и в момента. „Ако така продължават нещата и не се сложи край на войната, ще имаме демографски опустошена страна – Украйна с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа“, предупреди българският президент. Той смята, че „всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен съответно и за Русия, и за всички нас“.

Радев призова за полагане на политически усилия за мир, а не за наливане на оръжия. „С оръжия, без оръжия ние отиваме към сходен изход. Трябва да си даваме сметка за това. Разликата ще бъде хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме“, каза той и добави, че „това е неизбежно“.


Държавният глава посочи, че тази ситуация неизбежно се отразява и на всички избори – и в Европа, и в САЩ. „Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира. Всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“, подчерта Радев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БГНЕС