Ракета, изстреляна от подкрепяни от Иран бунтовници, е ударила гръцки петролен танкер край Йемен рано, като е причинила известни щети, но няма жертви, съобщи Централното командване на САЩ.

"Приблизително в 1 ч. сутринта на 18 май подкрепяните от Иран хути изстреляха една противокорабна балистична ракета (ASBM) в Червено море и удариха M/T Wind, плаващ под панамски флаг, притежаван и управляван от Гърция петролен танкер", заяви CENTCOM в публикация в социалната мрежа X.

В него се казва, че корабът наскоро е акостирал в Русия и е пътувал за Китай.

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението", заяви CENTCOM.

САЩ унищожиха три дрона, изстреляни от йеменските хути

Кораб от международната коалиция за защита на жизненоважните морски пътища през Аденския залив и Червено море се е отзовал, но не се е наложило да се оказва помощ, добави той.


По-късно корабът е възстановил курса си със собствени сили.

По-рано фирмата за морска сигурност Ambrey съобщи за нападението, като заяви, че то е извършено край бреговете на югозападния йеменски град Моха с изглед към стратегическия проток Баб ал-Мандеб.

Хутите свалиха американски дрон

Агенцията за морска сигурност на британските военноморски сили UKMTO също заяви, че е получила съобщение за кораб, който "е получил леки повреди след удар от неизвестен обект".

"Плавателният съд и екипажът са в безопасност и продължават към следващото си пристанище", добавиха от United Kingdom Maritime Trade Operations.

Тя заяви, че инцидентът е станал на 98 морски мили (180 км) южно от контролираното от бунтовниците йеменско пристанище Ходейда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
БГНЕС