Трети протест срещу повишените данъци на имотите в „Евксиноград” и „Долна Трака” организираха жителите в двете варненски местности. Демонстрацията започна малко след 8 часа пред общината и на нея се събраха над 80 души. Протестиращите издигнаха плакати, които гласяха: „Не на високите данъци”, „Без канализация няма европеизация”, „Във втора зона само с поглед от балкона”, „Къде са ни асфалтираните улици, канализациите, детските градини и поликлиниките”.

На гола кука шаран не се лови", заяви един от протестиращите. Собствениците на имоти в двете местности са категоричнисмятат, че през последните 10 години Общината не е направила нищо за подобрение на инфраструктурата. „Нямаме канализация, газим в кал, чупим си колите в кратерите по улиците. С какви мотиви ни повишават налозите", питаха потърпевшите. Живущи в „Евксиноград" негодуваха и срещу по-високата цена на билета за градски транспорт. Цената му е 1,60 лева, докато до съседната местност „Траката" се стига само за лев, оплака се собственик на вила в района. Негова съседка пък поиска да се провери кой какво е декларирал като собственост.

Заради увеличените данъци недоволните жители на Евксиноград се заканиха да блокират пътя Варна-Златни пясъци. "Ще организираме протест и срещу приемането на бюджета", закани се адвокат Диян Иванов, който представлява протестиращите. „Нито стотинка не е предвидена за „Траката" и „Евксиноград". В същото време в приходната част добре са ни наместили", коментира адвокат Иванов (на снимката долу).

Решението на Общинския съвет от 19 декември ще се обжалва в Административен съд - Варна. Жалбата е подготвяна 10 дни, разкри адвокатът. „Съдът ни е надеждата. Ако нямаме надежда и в съда, и Господ не може да ни опази в този град", заяви адвокат Иванов. Той определи като арогантно поведението на Общината. Сигнал е изпратен и до омбудсмана.



След близо два часа присъствие на протестиращите пред общината, представител на администрацията слезе при тях. Шефът на отдел "Местни данъци и такси" Иво Филипов подробно разясни на негодуващите варненци новата схема за зониране.

Последните две недели стотици недоволни жители излязоха на протест срещу по-високите налози, които трябва да плащат от тази година. Повишението стана факт, след като Общинският съвет реши местностите „Евксиноград” и „Долна трака” да бъдат част от втора градска зона, а кварталите „Аспарухово”, „Галата” и местността „Прибой” – да минат от пета в четвърта зона.

Самите общински съветници също ще преразгледат решението си по настояване на групата на БСП. Преди ден избраниците от левицата внесоха в Общинския съвет предложение за отмяна на новото зониране на Варна.