Приоритет за Министерството на икономиката е създаването на публичен регистър на фирмите от мебелната и дървообработващата промишленост, за което се търси правилната нормативна рамка. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на четвъртата поредна Годишна конференция на браншовете Дървообработване и Мебелно производство, организирано от Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) в Пловдив. Целта на публичния регистър е да извади икономиката в сектора на светло и да даде прозрачност и публичност на фирмите. Намерението за изграждането му бе приветствано от участниците във форума.

Мебелната промишленост има значителен потенциал за създаване на добавена стойност”, подчерта заместник-министърът. Той допълни, че секторът играе важна социално-икономическа роля. В него оперират около 2000 фирми, които осигуряват заетост на около 20 хил. души. „През 2014 г. предприятията от бранша са с произведена продукция на стойност 896 млн. лв., като тази стойност бележи тенденция на нарастване през последните години”, заяви Петров.

Важен фактор за българската икономика е износът, който заместник-министърът определи като двигател на българската индустрия. По негови думи съживяването на производството в сектора се е отразило върху динамиката на износа на мебели, който през миналата година е нараснал с 11%. Потвърждение на думите му беше връчената от него по време на събитието награда за "Цялостен принос в развитието на мебелната промишленост в България”. Старозагорската фирма „Стара Гора” АД, която бе отличена с приза е един от най-големите износители на мебели в страната и пример за успешно позициониране на международните пазари.

„Вашето мото - „Повишаване на конкурентоспособността” е  наша амбиция”, каза в заключение зам.-министър Петров. Той призова участниците в конференцията да проучат възможностите на Оперативна програма „Инициативи за малки и средни предприятия” 2014-2020 и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 за подобряване на производствените процеси.