Българското Каяк Общество (БКО) отбелязва Световния ден на водата, като използва повода да оповести, че Върховният административен съд (ВАС) на Република България спря окончателно строежа на четири малки ВЕЦ в дефилето на река Струма, в района на град Кресна. По този начин ВАС остави в сила решението на РИОСВ – Благоевград, с което не бе съгласуван проектът на „ДЕК Енерджи“ ООД за изграждане на 4 МВЕЦ в дефилето на река Струма.

С Решение № 122/02.08.2008 г. на МС в дефилето на река Струма бяха обявени две защитени зони: „Кресна–Илинденци“ – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и защитена зона с наименование „Кресна“ за опазване на дивите птици.

22 март е Световният ден на водата. Той се чества с цел привличане на вниманието към проблемите на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се отбелязва на тази дата от 1993 г. Решението за това е взето през 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция. Оттогава всяка година една от агенциите на ООН, занимаващи се с проблемите на водата, поема инициативата да промотира и координира международни дейности за Световния ден на водата.

Първи против изграждането на вецовете, попадащи в двете защитени зони, и със становище, че те значително ще ги увредят, откликна Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“. По-късно в делото срещу инвеститора се включиха и Сдружение „Българско Каяк Общество“, Спортен клуб „Бързи води“, Сдружение „Приключенска мрежа“, Сдружение „Х – Клуб“, Сдружение „Тудурини Брос“ и Фондация „Къща за книги и приключения“.



Решението на ВАС по делото е окончателно и не подлежи на обжалване. По този начин Кресненското дефиле остава защитена зона, в която може да продължи развитието на екологичен воден туризъм, даващ възможност на хиляди хора да се докоснат до красотите на този регион и сами да осъзнаят колко важно е опазването му. Това е и най-добрият повод БКО и дружествата за воден туризъм да си честитят Деня на водата. Наред с добрата новина за опазването на река Струма в района на Кресненското дефиле, заплахата от строеж на вецове в защитени зони е надвиснала и над река Арда, в района на гр. Маджарово в Източните Родопи. Там има пет защитени територии, четири, от които са по поречието на реката.

През последните години е имало пет инвестиционни предложения за изграждане на малки вецове по брега на Арда в района на Маджарово. Според Природозащитен център „Източни Родопи“ (ПЗЦИР) изграждането на дори един-единствен МВЕЦ би довело до промяна на водния поток и съответно до промяна на местообитанията на редица защитени видове, като по този начин ще бъде „погребано“ биоразнообразието в последния, останал незасегнат, участък от река Арда между язовирите „Студен кладенец“ и „Ивайловград“.

Последното инвестиционно предложение за строеж на МВЕЦ в този участък е от този месец и в момента се провежда обществено обсъждане за или против него. За щастие жителите на Маджарово не подкрепят подобни инициативи, а общината инвестира в запазване на биоразнообразието и развитието на екотуризма, включително по европейски програми. Например при общественото обсъждане на първото предложение за изграждане на МВЕЦ от общо 450 жители на Маджарово Сдружение „Източни Родопи“ е събрало само за 1 вечер 400 подписа против строежа. Нещо повече: по проект единият МВЕЦ е трябвало да бъде изграден под първия природозащитен център в България. Информацията е предоставена от Марин Куртев от ПЗЦИР.

Българско Каяк Общество и каяк и рафтинг клубовете подкрепят всяко решение срещу изграждане на МВЕЦ по р. Арда в защитените територии, защото от години този участък се използва и за екологичен воден туризъм. Според БКО Световният ден на водата е най-добрият повод да бъде напомнено за сетен път на българската общественост да оказва и за в бъдеще максимална подкрепа на всички, които се борят българските реки и флората и фауната по техните поречия да останат незасегнати и опазени за бъдните поколения.