Димо Солаков
55232

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Димо Солаков

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Росица Янакиева

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Николай Милошев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борислав Иванов
  • Димо Солаков
  • Росица Янакиева
  • Николай Милошев
  • Борислав Иванов

Земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано в България в 15,52 часа, обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Според Европейския сеизмологичен център магнитудът е 3,9 по Рихтер.

Трусът е бил с епицентър на 7 км източно от Перник и на 20 км югозападно от София. Дълбочината му е била на 5 км.

Епицентърът е бил в същия район, където по-рано през годината серия от силни земетресения нанесоха материални щети на много сгради в Перник, Радомир и околните села.

Земният трус е бил усетен най-силно в пернишките села Витановци и Мещица, усетен е бил и в Самоков, Монтана, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил.



Разлюлялата се отново земя изплаши перничани. Много от тях излязоха от домовете си. Живеещите на високите етажи се качиха на колите си и отпътуваха при роднини, които живеят в къщи в околните населени места.

Земетресението е последващ трус на силното земетресение от 22 май тази година и е със същия епицентър, заяви проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по география, геофизика и геодезия при БАН. По думите му не е необичайно, че днешният трус е последващ на този от 22 май, защото той беше много силен и още тогава сеизмолозите прогнозираха, че последващите трусове може да продължат с месеци. "За наше щастие в началото много бързо затихна и всички бяхме щастливи, но се оказва, че вторичните земетресения продължават, за съжаление", подчерта проф. Милошев.

"Епицентър е бил там, където беше и силното земетресение през май - селата около Перник. Както сме предупреждавали всеки един път, че земетресенията ще продължат доста дълго време и съвсем не са изключени и по-силни земетресения", каза пред Дарик заместник-шефът на сеизмологичния институт към БАН Димо Солаков.

"Усетен е доста силно - вертикален трус. 2-3 секунди е бил", каза пред Дарик кметът на Перник Росица Янакиева, която обиколи селата, където трусът е бил усетен по-осезаемо. Сигнали за допълнителни пукнатини по къщите са били получени в общината в Перник.

Борислав Иванов от село Витановци разказа пред Дарик: "В сравнение с първия трус сега беше по-добре, ако трябва да сме честни. Но отново доста силен трус. За мен това не е вторичен трус, ако трябва да сме откровени. Децата първо евакуирахме, казахме им, че са гръмнали някъде по рудниците наоколо, за да не ги изплашим. Те са наплашени децата, защото в днешно време кой говори за земетресения в училищата, те не знаят какво се случва, няма никакви уроци. В чужбина знаят как да реагират. Това е България все пак, ние сме далече от Европа. Постоянно ни казват по телевизията, че поне 2-3 месеца ще има такива трусове, но това си беше силно за вторичен трус. Кратко беше, но отново изпука всичко вкъщи. Не е за подценяване". Той призна, че с шега нещата се преодоляват по-лесно. Къщата на Борислав Иванов е една от пострадалите при силния трус от 22 май. Той сподели, че щетите не са възстановени, защото семейството няма пари за ремонт. През миналата година домът е бил ремонтиран, като за целта Иванов е инвестирал 25 000 лева. Освен това той не е получил 325-те лева еднократна помощ, които бяха раздадени на семействата, силно засегнати от земетресението през май.

В Оперативния център на Столична община не са постъпвали сигнали за нанесени щети от земетресението, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според експерти от Националния институт по геофизика, геодезия и география не се очаква по-силно земетресение, съобщиха от пресцентъра на МВР по данни на института. Те не отхвърлят вероятността за последващи няколко по-слаби труса.

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май. Трусът беше регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад-югозапад от Перник. Епицентърът беше с дълбочина 10 км в земната кора.

Силното земетресение от 22-и май беше последвано от серия вторични трусове, най-силният от които беше регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер.

В следващите дни и седмици в района на Перник и София бяха регистрирани десетки затихващи трусове, част от тях с интензивност над 3-та степен по скалата на Рихтер.

Сеизмолозите изразиха учудване от това, че толкова силно земетресение е станало в район, където не са очаквали подобни трусове.

Стотици къщи, обществени сгради, църкви и манастири пострадаха от силния земен трус, част от тях станаха и необитаеми.

Държавата започна да подпомага финансово пострадалите семейства, започна и благотворителна кампания в помощ на хората, пострадали от майското земетресение край Перник.