Независимо дали става дума за здравословни причини, за хуманно отношение към животните или за религиозни съображения, все повече хора избират да спазват веганска или вегетарианска диета. През 2016 г. Академията по хранене и диететика изрази позицията, че внимателно планираната веганска или вегетарианска диета може да осигури всички хранителни вещества, от които се нуждаем, за да живеем здравословно. Но за веганите и вегетарианците важна част от това планиране е да измислят как да консумират адекватно количество протеини.

Ако обмисляте да преминете на веганска или вегетарианска диета, ето някои идеи как да задоволите дневните нужди от протеини. Някои от изброените храни са пълноценни протеини, което означава, че съдържат достатъчни количества от всичките девет аминокиселини, от които се нуждае човешкото тяло. Други изброени продукти са непълноценни протеини, което подчертава необходимостта от балансирано хранене.

Семена от чиа

Този пълноценен източник на протеини съдържа около 2 г. протеини в една супена лъжица. Семената от чиа също са чудесен източник на фибри, така че защо да не добавите една порция към смутито си или да поръсите с тях зърнената си закуска?

Тофу

Този универсален соев продукт съдържа около 10 г. протеини в ½ чаша. То може да се използва като заместител на месото във всяко ястие.


Леща

Тази чудесна бобова култура съдържа около 9 г. протеини в ½ чаша, когато е сварена. Всички сортове леща са също така отличен източник на фибри и основни хранителни вещества.

Нахут

Когато е сготвен, нахутът съдържа около 7 г. протеини в ½ чаша. Той е много универсална съставка и може да се добавя към къри и задушени ястия или да се пече самостоятелно като вкусна закуска.


Фъстъци

Фъстъците съдържат около 21 г протеини в ½ чаша. Те съдържат и много естествени мазнини, както и фъстъченото масло.


Картофи

Голям печен картоф съдържа около 8 г протеини. Освен картофите са богати на калий и витамин С. Печеният картоф може да бъде перфектната гарнитура или да се напълни с други зеленчуци като чудесно основно ястие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня