Земетресението край Перник било силен вторичен трус
Земетресението край Перник било силен вторичен трус / снимки: www.emsc-csem.org, Sofia Photo Agency
Димо Солаков
55232
Димо Солаков
Росица Янакиева
Николай Милошев
Борислав Иванов
  • Димо Солаков
  • Росица Янакиева
  • Николай Милошев
  • Борислав Иванов

Земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано в България в 15,52 часа, обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Според Европейския сеизмологичен център магнитудът е 3,9 по Рихтер.

Трусът е бил с епицентър на 7 км източно от Перник и на 20 км югозападно от София. Дълбочината му е била на 5 км.

Епицентърът е бил в същия район, където по-рано през годината серия от силни земетресения нанесоха материални щети на много сгради в Перник, Радомир и околните села.

Земният трус е бил усетен най-силно в пернишките села Витановци и Мещица, усетен е бил и в Самоков, Монтана, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил.

Разлюлялата се отново земя изплаши перничани. Много от тях излязоха от домовете си. Живеещите на високите етажи се качиха на колите си и отпътуваха при роднини, които живеят в къщи в околните населени места.

Земетресението е последващ трус на силното земетресение от 22 май тази година и е със същия епицентър, заяви проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по география, геофизика и геодезия при БАН. По думите му не е необичайно, че днешният трус е последващ на този от 22 май, защото той беше много силен и още тогава сеизмолозите прогнозираха, че последващите трусове може да продължат с месеци. "За наше щастие в началото много бързо затихна и всички бяхме щастливи, но се оказва, че вторичните земетресения продължават, за съжаление", подчерта проф. Милошев.

"Епицентър е бил там, където беше и силното земетресение през май - селата около Перник. Както сме предупреждавали всеки един път, че земетресенията ще продължат доста дълго време и съвсем не са изключени и по-силни земетресения", каза пред Дарик заместник-шефът на сеизмологичния институт към БАН Димо Солаков.

"Усетен е доста силно - вертикален трус. 2-3 секунди е бил", каза пред Дарик кметът на Перник Росица Янакиева, която обиколи селата, където трусът е бил усетен по-осезаемо. Сигнали за допълнителни пукнатини по къщите са били получени в общината в Перник.

Борислав Иванов от село Витановци разказа пред Дарик: "В сравнение с първия трус сега беше по-добре, ако трябва да сме честни. Но отново доста силен трус. За мен това не е вторичен трус, ако трябва да сме откровени. Децата първо евакуирахме, казахме им, че са гръмнали някъде по рудниците наоколо, за да не ги изплашим. Те са наплашени децата, защото в днешно време кой говори за земетресения в училищата, те не знаят какво се случва, няма никакви уроци. В чужбина знаят как да реагират. Това е България все пак, ние сме далече от Европа. Постоянно ни казват по телевизията, че поне 2-3 месеца ще има такива трусове, но това си беше силно за вторичен трус. Кратко беше, но отново изпука всичко вкъщи. Не е за подценяване". Той призна, че с шега нещата се преодоляват по-лесно. Къщата на Борислав Иванов е една от пострадалите при силния трус от 22 май. Той сподели, че щетите не са възстановени, защото семейството няма пари за ремонт. През миналата година домът е бил ремонтиран, като за целта Иванов е инвестирал 25 000 лева. Освен това той не е получил 325-те лева еднократна помощ, които бяха раздадени на семействата, силно засегнати от земетресението през май.

В Оперативния център на Столична община не са постъпвали сигнали за нанесени щети от земетресението, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според експерти от Националния институт по геофизика, геодезия и география не се очаква по-силно земетресение, съобщиха от пресцентъра на МВР по данни на института. Те не отхвърлят вероятността за последващи няколко по-слаби труса.

Земетресението край Перник било силен вторичен трус
netinfo

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май. Трусът беше регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад-югозапад от Перник. Епицентърът беше с дълбочина 10 км в земната кора.

Силното земетресение от 22-и май беше последвано от серия вторични трусове, най-силният от които беше регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер.

В следващите дни и седмици в района на Перник и София бяха регистрирани десетки затихващи трусове, част от тях с интензивност над 3-та степен по скалата на Рихтер.

Сеизмолозите изразиха учудване от това, че толкова силно земетресение е станало в район, където не са очаквали подобни трусове.

Стотици къщи, обществени сгради, църкви и манастири пострадаха от силния земен трус, част от тях станаха и необитаеми.

Държавата започна да подпомага финансово пострадалите семейства, започна и благотворителна кампания в помощ на хората, пострадали от майското земетресение край Перник.

Земетресението край Перник било силен вторичен трус
netinfo