Египет призова палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел да проявят гъвкавост, за да постигнат час по-скоро споразумение за спиране на огъня в ивицата Газа и за освобождаване на заложниците, предаде Франс прес, като се позова на египетското Външно министерство.

В телефонен разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън египетският външен министър Самех Шукри подчерта "колко е важно страните да бъдат насърчени да проявят гъвкавост и да положат всички необходими усилия за постигането на споразумение за спиране на огъня и за слагане на край на хуманитарната трагедия" в ивицата Газа, се казва в изявление на египетското министерство.

Египет смята, че преговорите в Кайро, на които тази седмица не се стигна до споразумение, са понастоящем в "деликатна фаза", след като делегациите на "Хамас" и Израел напуснаха египетската столица, се подчертава в изявлението.

Кайро изразява опасенията си, че израелска операция в град Рафах, който се намира границата на ивицата Газа с Египет, застрашава стабилността и сигурността на региона, казва още външното министерство.


В разговора с Шукри държавният секретар Блинкън заяви отново, че САЩ са против "мащабна военна операция в Рафах" и против "насилствено преселване на палестинци от Газа", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Във вторник израелската армия разположи танкове в Рафах и установи контрол над палестинската страна на едноименния пропускателен пункт, който се намира на границата на ивицата Газа с Египет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня



 
Божидар Захариев/БТА