Ако не искаме да увеличаваме данъците, трябва да ги събираме, коментира финансовият министър
Министърът на финансите Асен Василев представи параметрите на проектобюджета за 2024 г. Това стана след като

Предвидено е продължаване на програмата за детските градини. С 27% е увеличена месечната помощ за отглеждане на деца с увреждания. Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките.

Осигурени са 12 млн. за родителите на децата, които нямат в места в детски ясли и градини.

Кабинетът одобри проекта за държавния бюджет за 2024 година

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, след като политиките, залегнали през 2022 г., дават резултати.


Очаква се увеличение на доходите и пенсиите с около 11%, заяви финансовият министър. "За да може да се вдигнат доходите, трябва да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. В бюджета е заложена инвестиционна програма, така че да е изнесена в приложение, така че да са ясни всички инвестиционни проекти - колко пари за коя магистрала, за апаратура в болниците", заяви министърът.

Финансовият министър заяви, че ако достигне доходи от 60-75% от доходите в страните от Европейския съюз, тогава много български граждани ще се завърнат у нас. „Това започваме да го виждаме в редица индустрии, които дават високи заплати. Не само в Ай Ти сектора, но и в енергетиката и други сфери. Колкото по-бързо нашите доходи достиган европейските, толкова повече наши сънародници се замислят да се върнат в страната“, смята Василев.

"Бюджетът включва фонд от 1 млрд. за общински проекти на същия принцип. Има лимити в зависимост от размера на бюджета. В рамките на тези лимити всеки кмет определя кои са ключови проекти, без намеса от централното правителство. Ако някой кмет е решил ВиК проекти да се правят, ще се правят ВиК проекти, ако някой кмет е решил да се правят спортни зали, ще се правят спортни зали", даде пример Василев.

Той посочи, че повечето промени в данъчните закони касаят събираемостта.

"Сивата икономика на България е около 30%. 1/3 от средствата не се виждат от данъчната система. Мисля, че всеки гражданин знае за неиздадени касови бележки, на заплати в плик, всичко това са елементи на сивата икономика. Те ощетяват приходната част от бюджета, наказват хората, които плащат данъците, тези мерки за изсветляване и затягане целят тези 30% да станат например 20%. Ефектите ги виждаме, за първи път ще видим, че сме събрали повече данъчни приходи, отколкото разходи, и това не е защото не сме правили разходи", изтъкна министър Василев.

По думите му, ако се не се приеме да падне таванът на кешово плащане да падне от 10 хиляди на 5 хиляди лева, това ще рефлектира, макар че и със закъснение.

"Ако не искаме да увеличаваме данъците, трябва да ги събираме", посочи той.