Откриха тържествено зимната сесия на 49-ото Народно събрание. На първото редовно заседание на парламента за 2024 г. прозвучаха химнът на Република България и на ЕС.
 


Съгласно правилника на Народното събрание депутатите бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари



Още в началото на заседанието мнозинството отхвърли предложението на БСП премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да бъдат изслушани в пленарната зала по темата за Шенген. Председателят на парламента Росен Желязков напомни, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е извън страната и по този повод няма как да бъде изслушана.

“Искаме управляващите да дадат повече информация какво е постигнато, какво не, и какви ангажименти са поети за присъединяването ни в Шенген. Ние смятаме, че такова изслушване е крайно необходимо”, заяви Кристиян Вигенин от БСП.


Той поиска и прегласуване. “Независимо от липсата на вицепремиера Габриел, премиерът Денков все пак е тук”, припомни Вигенин.

Прегласуването отново не бе успешно и извънредно изслушване няма да има.
 


В проектопрограмата за двете пленарни заседания тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии.
 


Предвидено е изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“. 

В проекта на дневен ред е още първото четете не изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование. 

В петък от 9:00 ч. е предвиден блицконтрол, в който според парламентарния правилник участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. След това от 11:00 ч. ще има редовен парламентарен контрол с участието на министри. 

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната", честити новата година и пожела на всички здраве и успехи, но най-вече за гражданите "които са ни излъчили всички нас тук".

"Като техни представители пожелавам да успеем да решим реални техни проблеми, да променим живота им за по-добро. Да продължим в посока така, че наистина България да стане една нормална европейска държава ", коментира той. 

Той изтъкна някои от успехите, постигнати през изминалата година и заяви, че през новата година работата им ще стъпи на тях - по думите му това са финансиране на проекти за жители, за всяка община в България, финансиране на проекти из цялата страна, които да подобряват начина на живот. 

"Реално за пръв път направихме прозрачно капиталово бюджетиране", коментира той.

"Стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3%, вместо страшните прогнози на служебното правителство", подчерта Петков. По думите му бюджетният дефицит е много под 3%. Според него това дава възможност за влизане на България в еврозоната още през 2025 година.

"Постигайки тази цел България най-накрая ще завърши своята евроинтеграция, която допълнително ще качи и стандарта на живот на българските граждани", каза Петков.

Той отбеляза, че и за първи път има отчетност на главния прокурор. "В България вече няма прокурор, на който само Господ му е над главата", коментира той. По думите му в България вече има реално антикорупционно законодателство и този орган ще промени начина, по който държавните институции ще работят с парите на данъкоплатците.

Като успех, Петков отчете и влизането в Шенген. "За първи път от влизането ни в ЕС Българите по летищата в Европа няма да се чувстват като втора категория европейци", каза Петков. Той изрази надежда, че и сухоземните граници също ще бъдат отключени.

Промените в Конституцията той определи като "полагане на основите за реална, независима съдебна власт". "И така промяната се случва, може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва", подчерта Петков. По думите му страхът от един "безконтролен главен прокурор" е останал в миналото. Според него промяната трябва да продължи и през 2024 г. и да проникне в институциите, където още много от старите системи работят по стария начин.

Двете големи задачи за изминалата пленарна сесия бяха изпълнени – промени в Конституцията, които да положат основите на реформата в съдебната система, и приемането на бюджета за 2024 г., заяви в декларация за целите на ГЕРБ-СДС през настоящата пленарна сесия Теменужка Петкова, зам.-председател на групата. Това е постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата, отбеляза тя.

За настоящата пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, подчерта Петкова.

По думите ѝ тази амбициозна задача минава през ротацията. 

Приемането на бюджета от ГЕРБ-СДС отчитат като добра основа за стабилизацията на политическия, икономическия и обществен живот на страната. Защото за първи път от 3 години насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините, бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа, каза Петкова. 

От друга страна, освен че дадоха хоризонт за дълбока съдебна реформа и бяха тласък за приемането на България в шенгенското пространство, промените в Конституцията създадоха възможност за консолидиране на политическата система и оформяне на широко и ясно мнозинство в Народното събрание (НС), изтъкна Петкова. И подчерта, че стабилността на политическата система със сигурност е условието, без което това не би могло да се случи, но не бива да се забравя, че тя е само основата, от която едно управление би могло да се позиционира като успешно. За да бъде успешно управлението, то би трябвало да надгради тази основа с ефективни действия, компетентни решения, генериране на обществено доверие по отношение на своите цели, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ през сесията, която предстои, ще трябва да продължи с работата по ПВУ и усилията за пълноправното членство в Шенген и еврозоната. 

Управляващите ще се съсредоточат и върху избора на председатели и членове на десетки органи, които от години работят с изтекъл мандат.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела новата година да донесе благополучие за България. Тя заяви, че обикновено управляващото мнозинство трябва да даде сигурност и стабилност на държавата, но по думите й общественото пространство е наситено от разговори единствено за ротацията. "Управляващото мнозинство не изневери на себе си, шест месеца ни занимава само с разпределяне на порции във властта, на намиране на постове, на скандали помежду си", заяви тя.

По отношение с демонтажа на Паметника на съветската армия, тя заяви: "Режете историята, но не можете да нарежете паметта на българския народ", коментира Нинова.

По темата за Шенген тя коментира, че управляващите са унижили България с приемането само по въздух и вода. Според нея българския народ е унижен на прага на европейските избори. Нинова определи постигнатото за Шенген по въздух и вода като "национално предателство" и "унищожаване на усилията на редица правителства".

„Нашата страна се превърна в бойно поле, в което една банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да лепят позора на нашите чела, да ни превръщат в нация за присмех и подигравка сред всички останали“, се казва в декларацията на ПГ на „Възраждане“, прочетена от лидера на партията Костадин Костадинов.

"Шест месеца управлява вече правителството на ПП-ДБ, с любезното съдействие на ГЕРБ-СДС", коментира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"По-унизително, некомпетентно, неморално и вредно правителство не е имало в новата българска история", заяви Йорданов. Според него това управление използва четири заявки за цели, "оправдаващи циничния характер на сглобката".

По думите му 2023 година е завършила с дупка в приходната част в размер на 2.4 млрд. лева и посочи, че толкова е и бюджетът на София.

"Този жалък и дипломатически безпомощен кабинет доказа нагледно своята вредност", коментира той.

"Икономическата политика, която изповядва това правителство е проинфлационна, което категорично противоречи на шизофренично прокламирания постулат, че еврозоната е приоритет", зави Йорданов. Според него промените в Конституцията са били направени от "жажда за власт".

Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата.