Откриха тържествено зимната сесия на 49-ото Народно събрание. На първото редовно заседание на парламента за 2024 г. прозвучаха химнът на Република България и на ЕС.
 

парламент
Булфото


Съгласно правилника на Народното събрание депутатите бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари

парламент
Булфото


Още в началото на заседанието мнозинството отхвърли предложението на БСП премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да бъдат изслушани в пленарната зала по темата за Шенген. Председателят на парламента Росен Желязков напомни, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е извън страната и по този повод няма как да бъде изслушана.

“Искаме управляващите да дадат повече информация какво е постигнато, какво не, и какви ангажименти са поети за присъединяването ни в Шенген. Ние смятаме, че такова изслушване е крайно необходимо”, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

Той поиска и прегласуване. “Независимо от липсата на вицепремиера Габриел, премиерът Денков все пак е тук”, припомни Вигенин.

Прегласуването отново не бе успешно и извънредно изслушване няма да има.
 

парламент
Булфото


В проектопрограмата за двете пленарни заседания тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии.
 

парламент
Булфото


Предвидено е изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“. 

В проекта на дневен ред е още първото четете не изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование. 

В петък от 9:00 ч. е предвиден блицконтрол, в който според парламентарния правилник участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. След това от 11:00 ч. ще има редовен парламентарен контрол с участието на министри. 

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната", честити новата година и пожела на всички здраве и успехи, но най-вече за гражданите "които са ни излъчили всички нас тук".

Кирил Петков НС
БГНЕС

"Като техни представители пожелавам да успеем да решим реални техни проблеми, да променим живота им за по-добро. Да продължим в посока така, че наистина България да стане една нормална европейска държава ", коментира той. 

Той изтъкна някои от успехите, постигнати през изминалата година и заяви, че през новата година работата им ще стъпи на тях - по думите му това са финансиране на проекти за жители, за всяка община в България, финансиране на проекти из цялата страна, които да подобряват начина на живот. 

"Реално за пръв път направихме прозрачно капиталово бюджетиране", коментира той.

"Стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3%, вместо страшните прогнози на служебното правителство", подчерта Петков. По думите му бюджетният дефицит е много под 3%. Според него това дава възможност за влизане на България в еврозоната още през 2025 година.

"Постигайки тази цел България най-накрая ще завърши своята евроинтеграция, която допълнително ще качи и стандарта на живот на българските граждани", каза Петков.

Той отбеляза, че и за първи път има отчетност на главния прокурор. "В България вече няма прокурор, на който само Господ му е над главата", коментира той. По думите му в България вече има реално антикорупционно законодателство и този орган ще промени начина, по който държавните институции ще работят с парите на данъкоплатците.

Като успех, Петков отчете и влизането в Шенген. "За първи път от влизането ни в ЕС Българите по летищата в Европа няма да се чувстват като втора категория европейци", каза Петков. Той изрази надежда, че и сухоземните граници също ще бъдат отключени.

Промените в Конституцията той определи като "полагане на основите за реална, независима съдебна власт". "И така промяната се случва, може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва", подчерта Петков. По думите му страхът от един "безконтролен главен прокурор" е останал в миналото. Според него промяната трябва да продължи и през 2024 г. и да проникне в институциите, където още много от старите системи работят по стария начин.

Двете големи задачи за изминалата пленарна сесия бяха изпълнени – промени в Конституцията, които да положат основите на реформата в съдебната система, и приемането на бюджета за 2024 г., заяви в декларация за целите на ГЕРБ-СДС през настоящата пленарна сесия Теменужка Петкова, зам.-председател на групата. Това е постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата, отбеляза тя.

За настоящата пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, подчерта Петкова.

По думите ѝ тази амбициозна задача минава през ротацията. 

Приемането на бюджета от ГЕРБ-СДС отчитат като добра основа за стабилизацията на политическия, икономическия и обществен живот на страната. Защото за първи път от 3 години насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините, бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа, каза Петкова. 

От друга страна, освен че дадоха хоризонт за дълбока съдебна реформа и бяха тласък за приемането на България в шенгенското пространство, промените в Конституцията създадоха възможност за консолидиране на политическата система и оформяне на широко и ясно мнозинство в Народното събрание (НС), изтъкна Петкова. И подчерта, че стабилността на политическата система със сигурност е условието, без което това не би могло да се случи, но не бива да се забравя, че тя е само основата, от която едно управление би могло да се позиционира като успешно. За да бъде успешно управлението, то би трябвало да надгради тази основа с ефективни действия, компетентни решения, генериране на обществено доверие по отношение на своите цели, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ през сесията, която предстои, ще трябва да продължи с работата по ПВУ и усилията за пълноправното членство в Шенген и еврозоната. 

Управляващите ще се съсредоточат и върху избора на председатели и членове на десетки органи, които от години работят с изтекъл мандат.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела новата година да донесе благополучие за България. Тя заяви, че обикновено управляващото мнозинство трябва да даде сигурност и стабилност на държавата, но по думите й общественото пространство е наситено от разговори единствено за ротацията. "Управляващото мнозинство не изневери на себе си, шест месеца ни занимава само с разпределяне на порции във властта, на намиране на постове, на скандали помежду си", заяви тя.

Корнелия Нинова НС
БТА

По отношение с демонтажа на Паметника на съветската армия, тя заяви: "Режете историята, но не можете да нарежете паметта на българския народ", коментира Нинова.

По темата за Шенген тя коментира, че управляващите са унижили България с приемането само по въздух и вода. Според нея българския народ е унижен на прага на европейските избори. Нинова определи постигнатото за Шенген по въздух и вода като "национално предателство" и "унищожаване на усилията на редица правителства".

„Нашата страна се превърна в бойно поле, в което една банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да лепят позора на нашите чела, да ни превръщат в нация за присмех и подигравка сред всички останали“, се казва в декларацията на ПГ на „Възраждане“, прочетена от лидера на партията Костадин Костадинов.

"Шест месеца управлява вече правителството на ПП-ДБ, с любезното съдействие на ГЕРБ-СДС", коментира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов
iStock photos/Getty images

"По-унизително, некомпетентно, неморално и вредно правителство не е имало в новата българска история", заяви Йорданов. Според него това управление използва четири заявки за цели, "оправдаващи циничния характер на сглобката".

По думите му 2023 година е завършила с дупка в приходната част в размер на 2.4 млрд. лева и посочи, че толкова е и бюджетът на София.

"Този жалък и дипломатически безпомощен кабинет доказа нагледно своята вредност", коментира той.

"Икономическата политика, която изповядва това правителство е проинфлационна, което категорично противоречи на шизофренично прокламирания постулат, че еврозоната е приоритет", зави Йорданов. Според него промените в Конституцията са били направени от "жажда за власт".

Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата.