Христо Григоров пред Дарик
39942

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Христо Григоров пред Дарик
  • Христо Григоров пред Дарик

Голяма роля за успешното приключване на случая в Сливен, за извеждането на Стефан Петров от банката, е изиграла жена, която е негова роднина. Тя и приятели на Петров са разговаряли с него, преди той да се предаде. Когато се обадил, че вече е готов да напусне банката, той попитал за тази жена и е поискал гаранция за живота си.

Това стана ясно на пресконференция на Областната дирекция на МВР в Сливен. Стефан Петров се намира в сливенската полиция и няма да бъде местен в София. Той не е поискал адвокат.

Първият контакт с похитителя е осъществен около 17 часа от заместник-директора на сливенската полиция Станимир Колев. Тогава похитителят е поискал районът да бъде освободен от полицаи. По-късно исканията му са били свързани само с доставянето на бронежилетка, храна и напитки.

През цялото време на кризата, докато е бил в банката, със Стефан Петров е държана връзка по мобилен телефон. Най-голямото прекъсване е било за около час. Дълго време той е стоял в паричния център на банката, който е стъклен и добре защитен.



Докато е държал заложниците, похитителят е бил с маска. Не е имало основания да се смята, че той е имал съучастници. За извеждането на директорката на клона на банката, която е била през цялото време в кабинета си, без похитителят да знае за това, е било необходимо да се счупи единия прозорец.

От 23 часа в четвъртък той не е заявявал, че иска да се самоубие, съобщи психологът, който по това време е водел преговорите с него. Искал е да остане жив след приключването на акцията.

Според специалистите Стефан Петров е самотен човек, който е имал нужда от време, за да обмисли нещата, след като те са придобили такива мащаби, затова и толкова дълго е продължила кризата в Сливен. Мъжът се е изплашил, когато е ранил охранителя и не е знаел какво да прави след това. Според психолозите Стефан няма нужда от психиатрична помощ.

Тепърва ще се изясняват мотивите на Стефан Петров и ще се провеждат разговори с преките участници в събитието. Не е ясно защо той е избрал точно тази банка. Целта му обаче е била да извърши обир. Веднага след проникването в банковия клон, Петров накарал служителките да изключат камерите. Той се приготвил да изнесе около 230 000 - 240 000 лева, опаковани в чанти, взети от банката.

Неорганизираност в първоначалните действия на униформените видя в проведената операция един от бившите директори на сливенската полиция, генерал Христо Григоров. Той обаче посочи, че бившите му колеги много бързо са се мобилизирали и са овладели ситуацията. Григоров заяви, че одобрява избрания подход да не се употребява сила. Тактиката, която приложиха преговарящите също беше добре подбрана, особено в стремежа да се прояви търпение, да се изчаква да последния възможен момента и да се търсят допълнителни начини за обработка и въздействие на похитителя чрез хора, които го познават, коментира още бившият началник на сливенската полиция. Според Григоров полицията не е прекалила с обособяването на толкова голям периметър за сигурност около банковия клон.

Похитителят от Сливен се предаде на полицията в 7,10 часа на 25 март, когато приключи и първият опит за банков обир с взети заложници в България. 27-годишният Стефан Петров Стефанов излезе сам от сградата на банката, с маска на лицето и вдигнати ръце.

На 23 март около 16,00 часа Стефан Петров нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.