Двама души са загинали при инцидент в завод 3 на „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден на спешния телефон 112 около 10.44 ч.

Тази сутрин трима работници са извършвали ремонтни дейности, когато е възникнала искра и е избухнал пожар.

При възникналото запалване от раните си, получени при обгарянето, са загинали специалистът по производството на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков- технически-директор на Завод 3 и 41-годишният настройчик Румен Райчев. И двамата са дългогодишни служители на „Арсенал" АД.

Останалите 4 души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата, съобщи изп. директор на „Арсенал" АД Николай Ибушев.



Бивш зам.-директор на „Арсенал" е един от загиналите при инцидента

Със заповед на изп. директор на „Арсенал" АД Николай Ибушев е създадена Вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за възникналия инцидент. Пожарът е потушен. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Стара Загора. Органите на Прокуратурата и Следствието също извършват независими паралелни разследвания по случая.

Прокуратурата започна разследване на инцидента в „Арсенал“

Не взрив, каквато бе първоначалната информация, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин на територията на „Арсенал“-Казанлък, обясни пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев.

Вследствие на взрива има нанесени материални щети върху сградата. Няма опасност за населението”, съобщи пред Нова телевизия директорът на областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Никола Николов.

„Категорично няма опасност от замърсяване в района. В района ще пристигне мобилна лаборатория, която ще направи замерване чистотата на въздуха на място. Няма опасност от нови взривове”, успокои Николов.

От "Арсенал" АД съобщават, че всички работещи в „Арсенал" АД имат застраховка „Живот" и при трудова злополука след приключване на всички следствени действия и изясняване причините за инцидента, се изплащат обезщетения на семействата на загиналите или пострадалите в размер на 7 брутни годишни заплати.

 



През февруари 2014 г. 63-годишен работник загина при взрив в оръжейницата на "Арсенал" в Мъглиж. Починалият Георги Костадинов от село Шаново бе в критично състояние, с раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане, с обгаряния на цялото тяло.

На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на дружеството. Резултатите от проверката обаче не бяха оповестени публично.

При друг инцидент на 21 юни 2011 г. в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.

Още новини от Стара Загора