Борисов: Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната ни политика
83372

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов: Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната ни политика
  • Борисов: Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната ни политика

Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната политика на България. Мнението изрази премиерът Бойко Борисов и уточни, че иска страната ни да е в приятелски отношения и с Турция, но и с Русия. След като откри 13-километров участък от Северната скоростна тангента тази сутрин премиерът коментира случващото се в ДПС като буря, покрай която много маски са паднали и се видял интересът на турската страна към вътрешната ни политика. Борисов изтъкна, че съвестта му е чиста, защото е казал всичко, което трябва, на турския премиер Ахмет Давутоглу. Пред медиите Борисов отправи специални благодарности към турския си колега за това, че вицепремиерът и външният министър на южната ни съседка, които трябвало да дойдат на посещение у нас в събота, не са го направили.

Опитите на Турция за влияние в България са очевидни, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

„Вие видяхте как само за няколко дни каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха. Действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция. Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет Давутоглу му казах всичко - и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра. Вицепремиерът им и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха, защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде. Но това би бил много лош знак и би се разчело лошо от правителството и от българите като цяло", заяви Борисов.

Борисов заявил на Давутоглу, че няма да взима страна в конфликта в ДПС

Премиерът припомни, че е имало много теми, по които страната ни не се е разбирала с Турция.



„И тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна. Защото когато те взеха двата реактора от "Белене" и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато "Южен поток" се прекръсти на Турски поток и тръгна да обикаля през Гърция и Македония, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на една страна - България. Но пак не реагирах публично, правя го сега, защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни, или други в България хора са подвластни на Турция или Русия. Над 300 млн. са загубите от ембаргото ни към Русия и руското контраембарго към България. Искам и с двете държави да имам приятелски отношения", допълни Борисов.

Относно сигурността на Лютви Местан, Борисов коментира, че бившият лидер на ДПС има охрана, която не е по-малка от тази на премиера, така че нямало за какво да се притеснява.

Местан: Решението за оставката ми е факт, но не приемам начина, по който се взе

Относно сигурността на Лютви Местан, Борисов коментира, че бившият лидер на ДПС има охрана, която не е по-малка от тази на премиера, така че нямало за какво да се притеснява.