1300 военни на парада за Гергьовден
86631

Your browser doesn’t support HTML5 audio

1300 военни на парада за Гергьовден

Your browser doesn’t support HTML5 audio

1300 военни на парада за Гергьовден
  • 1300 военни на парада за Гергьовден
  • 1300 военни на парада за Гергьовден

1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция" ще вземат участие във военния парад по случай 6-ти май.

12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще прелетят над площада като част от атрактивно авиошоу. Парадът ще струва близо половин милион лева. Последният военен парад с толкова сериозно участие на бойна техника беше за 5-годишнината от членството ни в НАТО - през 2009 година.

Гледаме онлайн уникално зрелище от кабините на пилотите за военния парад

Денят на Храбростта и празникът на Българската армия ще бъде отбелязан в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини, и военен парад.

Честванията започват в 9 часа пред паметника на Незнайния воин, където ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.



Военният парад започва в 10.00 часа и ще се проведе на площад „Княз Александър I" под командването на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Президентът и Върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на площада.

Българската армия през годините

Държавният глава ще произнесе и тържествено слово по случай 6 май.

Част от бойната техника в парада включва бойни машини на пехотата, многоцелеви транспортьор, бронирани автомобили, зенитно-ракетни комплекси, реактивна система за залпов огън, тактически ракетен комплекс и бойни бронирани колесни машини.

При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще прелетят над площада като част от атрактивно авиошоу.

Чествания по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия ще има в редица градове на страната.