Комисията по транспорт към Столичния общински съвет призова кметът Васил Терзиев да спре с реорганизацията на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен". Общинските съветници обсъждаха близо четири часа казуса, който предизвика силна обществена реакция в последните дни, предаде "Фокус".

Терзиев: Проектът за движение на „Патриарха" няма да бъде спрян

По време на заседанието заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че има нужда от промяна в движението, тъй като булевард "Патриарх Евтимий" бил използван почти на 100% от автомобилите. Общинските съветници обаче бяха критични към групата на ПП-ДБ-СС и администрацията в Столична община, заявявайки, че "този абсурд трябва да спре".

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков каза, че проектът бил задвижен, като е била скрита информация, както от обществеността, така и от общинските съветници. Той призова дейностите по реорганизацията да бъдат преустановени, докато не се направят пълни анализи на ефектите от промяната и те не бъдат съгласувани с живущите в района.

Вътрешният министър: Нека да има велоалеи, но общината да осигури и паркоместа

В края на заседанието председателят на комисията Иван Таков поиска общинските съветници да получат цялата документация около решението. Транспортната комисия обаче не може да задължи градоначалника Терзиев да спре проекта.


Новата организация на движение в София, изградените велоалеи по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", както и "Фритьоф Нансен" са полемика и в комисията по транспорт в СОС, която заседава извънредно по казуса.

Вече близо седмица недоволството на живеещите в района не стихва и хората протестират.

Протестиращите срещу промените в движението в центъра на София искат оставки

Реорганизацията включва нова бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий", както и косо паркиране по бул. "Витоша".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня