Според полицията взривовете пред „Галерия” и партийните централи си приличат
Според полицията взривовете пред „Галерия” и партийните централи си приличат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Полицията открива прилики между взривовете пред „Галерия” и партийните централи
43651
Полицията открива прилики между взривовете пред „Галерия” и партийните централи
  • Полицията открива прилики между взривовете пред „Галерия” и партийните централи

Способът на взривовете през партийните централи на ДСБ и РЗС, както и на този пред редакцията на в. „Галерия” от февруари т.г. е един и същ. Това обясни директорът на ГДБОП Станимир Флоров и добави, че от МВР имат предположения и насоки кой може да е извършил покушенията. Все още обаче не са събрани достатъчно доказателства, за да може извършителят и поръчителят да бъдат оповестени.

Станимир Флоров изтъкна, че времето между единия и другия взрив е достатъчно за придвижването на едно и също лице между двете места. Според него обаче целта на взривовете е сплашване.

„Способът, по който са извършени, и веществата, които са използвани, са едни и същи”, каза Флоров. Използван е огневият способ, при който се залага взривно устройство с детониращ взривател, пали се огнепроводен шнур, при което тези, които са го поставили имат време да напуснат мястото на взрива, обясни той.

По думите на Флоров полицията вече е направила необходимия анализ, отговорили са си и на много въпроси. Все още обаче нямало достатъчно доказателства, които да уличат предполагаемия извършител. „Оперативните служби са оперативни служби затова, защото получават и имат изпреварваща информация, която информация трябва да се заплаща. „Трудни са тези неща, не е като във филмите с Хорейшио”, коментира още директорът на ГДБОП.

Взривно устройство избухна рано сутринта на 10 февруари т.г. пред редакцията на вестник „Галерия” в сградата на издателство „Милениум” на бул. „Цариградско шосе” в София. Самоделното взривно устройство съдържаше 400 гр тротилов еквивалент. Вследствие на взрива бяха нанесени сериозни щети върху сградата, в която е станал взрива, както и на околните кооперации. При инцидента нямаше жертви и ранени.