Румъния изпраща на съд за убийство бивш шеф на „Секуритате
Румъния изпраща на съд за убийство бивш шеф на „Секуритате / Thinkstock/Getty Images

Четирима бивши високопоставени представители от епохата на комунизма в Румъния ще отговорят пред съда за „престъпление срещу човечеството" заради убийството на затворник дисидент през 1985 година.

Тудор Постелнику - 84-годишният ръководител на „Секуритате" до падането на комунистическия режим през 1989 година, и 92-годишният бивш вътрешен министър Георге Хомостян ще бъдат съдени заедно с двама офицери за смъртта в следствие на изтезания на интелектуалеца Георге Урсу в затвора в Букурещ.

Инженерът и поет Урсу е арестуван през септември 1985 година след донос, че в личния си дневник пише критични неща за комунистическия режим. След по-малко от два месеца Урсу вече е мъртъв, тъй като дни наред е бил пребиван от следователи и съкилийници по заповед на „Секуритате".

Осъдиха ръководител на комунистически трудов лагер в Румъния

Двамата бивши офицери от тайните служби ще отговарят за „физическо и психическо насилие" спрямо Урсу.

Постелнику и Хомостян са обвинени, че са разпоредили репресиите и са скрили причините за смъртта на Урсу, посочва прокуратурата.

През 2003 година двама следователи с по-нисък чин, работили за „Секуритате", бяха осъдени на по 20 години затвор за убийство. В отделен процес, съкилийник на жертвата получи сходна присъда.

Синът на Урсу обаче, години наред се бори високопоставените фигури на комунистически режим също да понесат отговорност за деянията си.

Съобщението за предстоящото дело срещу ексшефа на „Секуритате" беше направено в деня, когато край бившия комунистически концлагер в Периправа, Югоизточна Румъния, бяха намерени останките на още 9 души.

Така откритите от 2013 година насам в района на Периправа скелети стават 20, каза археологът Георге Петров. Те са били в необозначени гробове и вероятно хората са били погребани без дрехи.

Над 600 000 румънци са били пратени в затвора по политически причини по време на комунистическия режим, известен като един от най-бруталните в Централна Източна Европа.

Източник: БГНЕС