Осъдиха ръководител на комунистически трудов лагер в Румъния
Осъдиха ръководител на комунистически трудов лагер в Румъния / ThinkStock/Getty Images

Бивш ръководител на румънски трудов лагер през епохата на комунистическия режим в страната беше осъден на 20 години затвор, съобщи АФП. Йоан Фичор, който в момента е на 88 години, е бил главният военен офицер в лагера Периправа, работил между 1958 и 1963 година.

Той беше осъден за престъпления срещу човечеството заради подлагането на затворниците на „нехуманно отношение". Смята се, че поне 103 души са загинали в лагера, който е бил един от най-жестоките в страната.

Прокурорите искаха Фичор да получи 25 години затвор.

Съдът прати за четири години в затвора "Деловодителя на Аушвиц" (ВИДЕО)

Обвиняемият поддържа позицията, че просто е изпълнявал военния си дълг и е правил всичко по силите си за затворниците да има храна и лекарства. Адвокатът му Симона Читеа разкри, че присъдата най-вероятно ще бъде обжалвана.

През 2013 г. румънската служба за разследване на престъпленията от времето на комунизма призова прокурорите да повдигнат обвинения на Фичор и други 34 бивши командири на лагери. Миналата година друг от тях, Александру Висинеску, беше осъден също на 20 години за ръководенето на „режим на избиване" в затвора „Рамнику Сарат" между 1956 и 1963 година. Там са починали най-малко 14 души.

Общият брой на румънските политически затворници между 1945 и 1989 година е над 600 000 души. Репресиите са най-тежки през 50-те години.

Източник: БГНЕС