Министър Румяна Бъчварова получи Кристалния знак на Русенския университет
Министър Румяна Бъчварова получи Кристалния знак на Русенския университет / снимка:Русенски университет

Заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи на Република България, Румяна Бъчварова беше на посещение в Русенския университет. Тя беше посрещната от ректора проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание, чл.-кор. проф. Христо Белоев, академичното ръководство и областния управител на Област Русе, доц. Стефко Бурджиев.

На среща с ректорското ръководство министър Бъчварова изказа положителните си впечатления от града и хората, които познава в него. „За мен Русе е много специален град заради атмосферата, която има тук, заради хората и заради нещата, които правите в този регион и се виждат от далеч“, каза тя.

Ректорът, проф. Велизара Пенчева, представи основните направления, в които работи Русенският университет, специалностите и базата, с която разполага. „Вашият университет изглежда изключително модерно, личат си грижите и отношението, които полагате за него“, сподели г-жа Бъчварова.  В края на срещата с ректорското ръководство министърът на вътрешните работи получи Кристалния знак на Русенския университет.

По-късно, на лекция пред представители на академичната общност, министър Бъчварова говори за предизвикателствата, които стоят пред Европа в областта на сигурността. Тя акцентира върху борбата с тероризма и радикализацията, използването на информационните канали, мигрантската вълна, сътрудничеството със службите и институциите в България и в Европа.

„Предизвикателствата пред сигурността променят много системата за сигурност, променят способите и подхода на службите, променят в политиката ни по отношение на сигурността, променят и нашия живот. Искаме или не, ние трябва да свикнем да живеем с тази реалност, и ако я разберем правилно, това ще е добре за всички ни“, завърши ескпозето си министър Бъчварова.