Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци и тази година събра в планинския град хиляди гости от цялата страна. Тази събота и неделя в планинското градче се изпълва с любители на местните традиции, кухня и музика.
„Гостите да очакват неочакваното. Тези две дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Всички да палят колите и да тръгват насам. Празникът на сланината и греяната ракия е повод да поканим хора от цялата страна и чужбина да дойдат да посетят Априлци. Освен празника, да видят каква невероятна природа имаме, така че да се върнат отново, тъй като това е изключително важно за местната икономика“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
Под звуците на гайди местни майстори яха приготвиха половин тон от традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.
„Бабината гозба съдържа червен лук, праз лук, сланина, която се запържва предварително, отделят се пръжките. В маста се запържва лукът, слагат се пръжките и накрая яйца. Това е старата манджа от едно време на бабите. Всяка година се приготвя в Априлци“, разказа майстор Пламен Кунев.
По традиция има и конкурси за най-благата греяна ракия и най-добрата сланина. А според местните най-хубавата сланина става само от отгледано в Априлци прасе.