Препоръчва се задължително преваряване на водата, особено за бебета и малки деца
"Завишено количество нитрати е установено в питейната вода в пет села в Ямболско - Ханово, Ботево, Скалица, Овчи кладенец и Правдино". Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ наличието на нитрати не може да се коригира. "Препоръчва се задължително преваряване на водата, особено за бебета и малки деца. Нивата на нитрати са трайни отклонения и зависят от количествата на валежите и експлоатацията на земеделските райони", обясни д-р Калчева. 

Жителите на Ямбол и три околни села остават без вода на 31 март

В селата Ботево, Палаузово, Джинот, Ситово, Странджа и Малко Шарково е установено наличие на „коли форми“ в обществените чешми. Предписана е дезинфекция с хлориране и водата вече е подходяща за пиене.

"Във всички квартали на Ямбол водата е годна за битово-питейни нужди и отговаря на нормите за качество. В града се извършва постоянен и контролен ежеседмичен мониторинг", каза директорът на РЗИ.

По думите ѝ регулярни проби се вземат от 182 подземни водоизточника в областта. Под контрол са всичките 66 водоснабдителни зони, които обслужат 109-те населени места в областта. Качеството на питейната вода се изследва в 222 пункта за пробонабиране в региона. 
БТА