/ iStock/Getty Images
За спешен ремонт на ключов за региона мост настояват жителите на няколко погранични села. Сигнализирани са всички отговорни институции, но до момента без резултат.

Това заяви пред журналисти кметът на община Болярово Христо Христов. Мостът се намира на третокласен републикански път, свързващ боляровските села Вълчи извор, Ружица и Горска поляна.

Съоръжението осигурява единствения достъп до населените места, както и до газовата компресорна станция „Странджа“, която е стратегически обект от национално значение. По него преминават и служителите на граничната полиция, линейки, противопожарни автомобили, подчерта кметът на крайграничната община.

Замразиха ремонта на опасен републикански път (ВИДЕО)

Мостът е и връзката с вътрешността на Ямболска област, както и със съседната бургаска община Средец. Използва се всекидневно от около 1000 жители на околните села.

Състоянието на съоръжението станало явно след направено преди две седмици почистване, обясни кметският наместник на Вълчи извор Тонка Кърмъзова. "След като изрязахме клони и храсти, които растяха между фундамента и пътя, се разкри следната гледка - откъснати са много големи каменни късове, фундаментът е поддал.

При едно по-голямо движение и тежки камиони, този мост просто ще откъсне няколко села от света", каза още Кърмъзова. "Състоянието на моста не е аварийно и няма експлоатационни проблеми.

"Няма и абсолютно никакви увреждания по фундамента, е установила проверката на място", увери директорът на Областното пътно управление в Ямбол Галин Костов.

По думите му изпадналите каменни елементи са от водосток и нямат никакво отношение към безопасността на моста. Въпреки това, ще му бъде направен текущ ремонт, след като бъдат отпуснати средства, което се очаква да стане след гласуването на държавния бюджет.
Мира Безус, БТА