Затягат противоепидемичните мерки в областта
Да бъдат затегнати противоепидемичните  мерки в Ямбол, реши Областният медицински щаб:ограничават се посещенията в заведения, концертни и спортни зали, театри, галерии и други обществени места на закрито до 30 процента от капацитета на помещението.

През последните 24 часа в Ямболска област са регистрирани 31 нови случая на COVID-19.

Сред новозаболелите са 12 лекари, санитари и медицински сестри. С този темп на разпространение до две седмици областта ще влезе в червената зона и отделенията на болниците ще се препълнят, прогнозира  главният секретар на РЗИ Донка Желева.

Решават до дни за новите ограничителни мерки, министър Кацаров посочи част от тях

Само за ден заболелите са се увеличили от 111 до 130 на 100 000 души. В момента активните случаи в областта са 138, от тях 21 са настанени в болница. Под карантина са поставени 462-ма души. Положителните за заразата са основно завърнали се от почивка по Черноморието и пристигнали от рискови зони.

Установени са и три случая на вече ваксинирани с две дози, но заболели, сред тях е и 15-годишно дете. Средната възраст на диагностицираните е между 14 и 50 години.

Според РЗИ-Ямбол противоепидемичните мерки в областта масово не се спазват. Десетки са случаите на хора под карантина, които я нарушават. Съвместните проверки на здравните инспектори и служители на МВР и БАБХ продължават.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Ямбол остава нисък процентът на ваксинираните. Със завършена имунизация е 15.23 на сто от населението на областта.
БТА