Когато голяма част от населението е имунизирана срещу дадено инфекциозно заболяване, включително срещу COVID-19, вероятността то да се разпространява намалява значително. Това се нарича „колективен/стаден имунитет“. Това съобщават от Министерството на здравеопазването на официалната си страница във Facebook.

Ваксинацията намалява риска от разпространение на заболявания, като предпазва имунизираните лица и непряко защитава тези около тях, които са уязвими към заболявания, но поради някаква причина не могат да се ваксинират, като например не са достигнали възрастта за съответната имунизация или имат алергия към някоя от съставките на ваксините, отбелязват от МЗ.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи кои са по-различните симптоми на Делта варианта

Високото ваксинално покритие срещу COVID-19 ще намали социалната, психологическата и финансовата тежест, до които доведе пандемията от COVID-19, прогнозират от министерството.

272 нови случая на коронавирус, петима починаха

Колкото повече хора се ваксинират срещу COVID-19, толкова по-малко ще са пациентите в лечебните заведения. Това означава по-малък натиск върху здравеопазването и системите за социални грижи, възможност всички да водим пълноценен живот, включително да учим и да работим свободно и безопасно, отбелязват от институцията.