По информация на Областния кризисен щаб на територията на областта са подслонени около 100 украински бежанци
"Украинско семейство бежанци е поставено под карантина в Ямбол заради COVID-19. Трима са заболелите сред настанените 28 украински граждани в „Парк хотела“ в града", съобщи на редовния си седмичен брифинг кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

По думите му с положителни проби са две деца и тяхната майка, а заразяването е станало след пристигането им в България. „Наложи се да транспортираме едното дете до Пловдив за медицинска консултация, тъй като след преглед в Ямбол лекар установи шум на сърцето. След Пловдив се върнаха с коронавирус“, поясни кметът.

БЧК в Ямбол подпомогна 54 бежанци от войната в Украйна

"Настанените в хотела бежанци от войната са изследвани за COVID-19 на втория ден от пристигането им и всички проби са били отрицателни", каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Тя допълни, че е важно да се проследи и имунизационния календар на украинските деца, които искат да постъпят в детска градина в България.

„В Украйна сред задължителните ваксини липсва пневмококовата за деца до 5-годишна възраст. Трябва да се направи и изследване за полиомиелит, тъй като там има редовно случаи на заболяването, поради прилагането на жива ваксина“, подчерта директорът на РЗИ.

По информация на Областния кризисен щаб на територията на Ямболска област към момента са подслонени около 100 украински бежанци - в хотели, общински бази и частни домове.

Очаква се тази седмица да бъде направена тяхната регистрация за временна закрила или бежански статут.
БТА