/ / iStock/Getty Images
Спешни и дългосрочни мерки ще предприеме EVN във връзка с честите токови удари в четири ямболски села, стана ясно на среща между представители на "Електроразпределение- Юг" и местната власт, по инициатива на областния управител на Ямбол Георги Чалъков.

Десетки сигнали за изгорели електроуреди се подават в кметствата в Безмер, Дражево, Кабиле и Хаджидимитрово. Внезапните спирания на електрозахранването са зачестили през последния месец, но проблемът съществува от години, информираха кметовете.Токът спира по два-три пъти на час и по всяко време на денонощието, каза кметът на Дражево Дяко Дяков. В Безмер е започнала протестна подписка, допълни колегата му от Безмер Росен Русев.

Серийни токови удари в бургаския квартал "Сарафово" (ВИДЕО)

От енергодружеството признаха, че броят на изключванията е бил необичайно висок в региона през последния месец. Причината за това са мигриращите ята птици, кацащи по електропроводите около регионалното депо за отпадъци, посочи говорителят на EVN Крум Косев.

На първо време ще бъде положена допълнителна изолация и птицебрани по жиците, включени са също алтернативни изходи на захранване.

До пролетта на 2022 г. ще бъдат направени допълнителни инвестиции в електропреносната мрежа, увериха от дружеството в отговор на въпрос на областния управител.

 
БТА