Хората се оплакват, че електроуредите им изгарят
Жители на бургаския квартал „Сарафово” се оплакват, че от няколко седмици имат проблем с електрозахранването. Всяка вечер след 22:00 часа имали серия от токови удари, от които техниката в домовете им започнала да изгаря или да прави проблеми, съобщава NOVA.

Отвориха продължението на велоалеята до Сарафово

В квартала започват подписка до електроразпределителното дружество EVN. „За токовите удари разбирам сутринта. Радвам се, че нямам проблеми с изгорели уреди, но това може да се случи във всеки момент. От 25 години живея в квартала, токът винаги е бил проблем. Само да има лошо време и очакваме проблеми”, казва Стоянка Томова, жител на квартал „Сарафово”.

„Хладилникът ни изгоря. В последно време токовите удари зачестиха. През годините това винаги се е случвало, но ударите са толкова често от около месец”, казва Нина, също жител на квартала.

Бургас получи държавни терени за велоалеята до Сарафово

„Това, което ми обясниха то дружеството е, че проблемът се дължи на птици ,които водят до аварии в целия квартал. До колкото разбрах, има още два квартала на Бургас с такъв проблем - квартал „Мина Черно море” и квартал „Рудник”.

Там също има такива проблеми. Има проблеми  и в град Поморие”, заяви представителят от общината Неделин Недялков. „Не вярвам,че причина са птиците, защото токовите удари се случват през нощта”,

„Според мен, птиците не са обективна причина. Именно затова стартирахме подписката с иск към EVN прекъсването на тока да престане, защото това се случва от дълги години. Ако няма промяна, ще заведем частни дела към EVN”, коментира Боян Малашев, който е инициирал подписката до EVN.

„Направихме детайлен анализ на ситуацията. Според него в последните няколко седмици по мрежа средно напрежение е регистрирано едно изключване в част от квартала. В допълнение по мрежа високо напрежение в последните няколко дни са регистрирани няколко кратковременни смущения, предимно във вечерните часове”, заяви Крум Косев от EVN.

„Съзнаваме неудобството, което тези изключвания предизвикват в клиентите. Вече сме предприели възможните технически мерки, за да минимизираме прекъсванията”, каза още той.
nova.bg