Жители на Вършец протестираха отново срещу високата цена на водата.
Жители на Вършец протестираха отново срещу високата цена на водата. / фейсбук
Над 200 жители на Вършец днес излязоха на протест и временно блокираха прохода Петрохан. Причината е непоносимата нова цена на водата, с която те не са съгласни.
 
По обед протестиращите извиха кръшно българско хоро, след което се разходиха в района и така за кратко направиха невъзможно преминаването в района на Малката Бързия. Това бе вторият им протест във връзка с новата цена на водата, която бе обявена от началото на септември от ВиК-Монтана.
 
Това, за което протестиращите настояват, е да бъде върната старата цена на водата от 1,96 лв., която също не е ниска, според хората от Вършец. Предвиденият скок на цената бе на 2,72 лв. за кубик, но след първия им протест бе цената бе променена и е малко над 2,20 лв.
 
"Ние настояваме не само за връщането на старата цена на водата и това тя да остане на 1,96 лв. в следващите четири години. Искаме също оставката на ръководството на ВиК-Монтана и ще настояваме за това пред министър-председателя и пред МРРБ, защото трябва да се промени начинът на взаимодействие между ВиК и Община Вършец. Сега между тях няма социален диалог, няма социално поносими цени на водата", каза за Дарик Георги Найденов, общински съветник от АБВ във Вършец, който също участва в протеста.
 
Той заяви, че до 15 дни ще изпратят сигнал до Софийска градска прокуратура, в който ще изнесат данни за грешки в бизнес плана на ВиК-Монтана за 2017-2021 г., на базата на който цената на водата в общината ще поскъпва. Протестиращите също са категорични, че ако от днешния протест няма резултат, ще стачкуват пред министерски съвет.