/ Община Враца
Кметът Калин Каменов получи отличието „Инвестиционното острие на северозапада“.
На официална церемония бе поставено началото на изграждането на производствения комплекс на „Теклас България“ във Враца. Инвестицията е в размер на близо 30 милиона лева, като първоначално ще бъдат разкрити 500 работни места.

Още 1000 нови работни места във Враца

„Нашата компания работи с всички световни марки автомобили, а в момента произвеждаме части за електро и хибридни автомобили. Предпочетохме Враца, заради променящия се облик на града, адекватната инфраструктура и диалогичността на местната власт.

Враца излиза на картата на световната автомобилна индустрия

Ще започнем производството с 1 корпус, в който ще ангажираме 500 човека от региона, като постепенно ще разширим завода с още 3 корпуса. Планираме още един мащабен проект, отново за близо 30 млн. лв., като вашият град отново ще бъде мястото за неговото реализиране.

Враца – лидер при привличането на инвеститори

Надявам се другата година по това време да присъстваме на официалното откриване на нашия нов завод във Враца“, каза пълномощникът на „Теклас България“ - Георги Георгиев и допълни, че със стартирането на работата ще се търси сътрудничество и с местния бизнес.

Теклас Враца

Председателят на Българска агенция за инвестиции - Стамен Янев  заяви, че благодарение на доброто партньорство с Община Враца, градът позиционира Северозападна България на световната карта на автомобилната индустрия.

„От началото на годината това е вторият инвеститор, който стартира изграждане на завод във Враца. Вярвам, че до няколко години градът ще има коренно различен облик“, заяви Янев и връчи на кмета Каменов грамота от името на министъра на икономиката и БАИ с отличието „Инвестиционното острие на северозапада“.

На церемонията кметът Каменов коментира, че постепенно Враца се превръща в новата индустриална столица на Северозападна България. „Благодарение на Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и личната подкрепа на премиера Борисов, преди година започнахме преговори с „Теклас България“. Инвеститорите обиколиха доста градове в региона, но предпочетоха Враца.

Германска компания ще инвестира във Враца над 21.5 млн. лева

Вярвам, че след една година това място, което преди беше една запустяла територия, ще се превърне в мощна индустриална зона. С изграждането на завода на Теклас, както и този на МД Електроник, се създават условия за работа на много наши съграждани, които в момента са в други градове от страната. Вярвам, че съвсем скоро ще бъдем сочени като пример за бързоразвиващ се град!“, добави още Каменов.

Теклас Враца

На събитието присъства и председателят на Общинския съвет - Румен Антов, който пожела успех на инвеститора и строителя и заяви, че всички общински съветници са подкрепили идеята за изграждане на завод във Враца.

Първата копка на новия завод бе направена от кмета Каменов, председателя на БАИ - Стамен Янев, пълномощника на „Теклас България“, Георги Георгиев и председателя на местния парламент - Румен Антов.

Кметът на Враца подписа договор с най-големия нов инвеститор в региона

На официалната церемония присъстваха още: общински съветници, представители на бизнеса и граждани. В завода на „Теклас България“ във Враца ще се произвеждат каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като тук ще се сглобяват отделните сегменти, а фокусът ще е в части за електро и хибридни автомобили.

Дружеството е един от лидерите в производство на части за автомобилната индустрия, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Глобалният холдинг разполага с производствени бази в град Кърджали, Турция, Сърбия, Германия, Франция, Китай и Мексико.

Теклас Враца

Община Враца